ga terug

Samenwerking Graphic Design Festival Breda

Wij hebben samen met Graphic Design Festival Breda (GDFB) een mooi en uitdagend educatief programma opgesteld rondom de viering van de Vrede van Breda. We gaan met de leerlingen leerzaam kleuren en ontwerpen, met als hoofdthema het wereldberoemde vredesakkoord.

Als onderdeel van het openingsprogramma Stedelijk Museum Breda komt er een tentoonstelling over een bijzondere gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Tweede Nederlands-Engelse Oorlog werd beëindigt met de ondertekening van de Vrede van Breda. Terwijl de hoofdrolspelers elkaar op zee bevochten, kwamen vertegenwoordigers van Engeland, Frankrijk, Denemarken en Zweden bij elkaar in Breda. Omdat de Engelsen weinig zin hadden om te onderhandelen, brachten ze hun tijd door met overdadige feesten en diners.

Ons tentoonstellingsproject vormt het hart van een opgezet cultureel programma waarin de gemeente Breda het voortouw neemt. Een leerzame wandelroute en honderd wapperende vredesvlaggen met – net als 350 jaar geleden – de fontein als het spectaculaire middelpunt zijn enkele hoogtepunten uit het programma.

Breda Kleurt

In april start het project Breda Kleurt. De stad wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een grootschalige kleurwedstrijd. Alle inwoners van Breda kunnen meekleuren aan de Vrede van Breda. Er komen drie speciaal voor de gelegenheid gemaakte kleurplaten. Alle kleurtechnieken zijn toegestaan. Een deskundige jury bepaalt welke inzendingen worden bekroond.

Daarnaast hebben we een uitgebreid educatieprogramma voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In een klassikale les en een rondleiding door het museum leren de kinderen over de Vrede van Breda, de beeldtaal van vroeger en nu, en over professionele inkleurders van prenten en strips.

Flags of Peace

Flags of Peace, een initiatief van ontwerpbureau Trapped in Suburbia, toont honderd vredesvlaggen ontworpen door ontwerpers uit honderd verschillende landen. Tijdens het educatieve programma worden leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs uitgedaagd om zelf een vredesvlag te maken. Het resultaat zal uiteindelijk te zien zijn tijdens het Graphic Design Festival.

Neem voor meer informatie over de educatieve programma’s contact op met Josje Leen van Stedelijk Museum Breda via josje@stedelijkmuseumbreda.nl.

ga terug