Gesloten, morgen weer open vanaf 11:00

Museumavond première docu Upside Down
Artist talks met beeldend kunstenaars Onno Poiesz en Wouter van Foose
Dinsdag 3 september  19.00 - 20.30 uur  Auditorium

Op dinsdag 3 september staat de museumavond in het teken van de mini-documentaire première Upside Down, die Melissa Scharroo in opdracht van stichting KOP maakte over de samenwerking tussen beeldend kunstenaars Onno Poiesz en Wouter van Foose. Aansluitend gaat Nils van Beek in gesprek met de kunstenaars.

In de evenementenhal op het station Breda Centraal staat momenteel het werk Upside Down, dat beeldend kunstenaar Onno Poiesz (alumnus van de Bredase kunstacademie AKV st.Joost, 1998) samen met zijn jongere collega Wouter van Foose (derdejaars student AKV st.Joost) in opdracht van stichting KOP maakten. Filmmaker en fotograaf Melissa Scharroo (Capribee) legde het maakproces van het kunstwerk vast op film. Haar mini-documentaire biedt een kijkje in de keuken van de kunstenaars. Melissa filmde Onno en Wouter in hun ateliers en volgde het project vanaf de eerste ideeën tot aan de opening.

De museumavond Upside Down met KOP is gratis bij te wonen voor KOP genodigden. Voor bezoekers die de museumavond en de tentoonstellingen in het museum willen bezoeken geldt de reguliere entreeprijs. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Upside down in Breda Centraal. Foto: Melissa Scharroo

Wouter van Foose en Onno Poiesz. Foto: Melissa Scharroo

Filmmaker Melissa Scharroo

Zo lang zij zich kan herinneren is Melissa (24 jaar) bezig met het maken van beelden. Als klein meisje al. Ze werkt in opdracht en focust zich voornamelijk op fotoshoots, clipshoots en het vastleggen van tours, shows, festivals en andere belangrijke momenten in het leven van bands en artiesten. Ze werkte onder andere samen met The Common Linnits, Ilse de Lange, Dotan en Jett Rebel. Inmiddels richt ze zich al lang niet meer alleen op de muziekbusiness en breidt ze haar portfolio uit met andere projecten. In 2018 maakte Melissa voor KOP al eens een promotiefilmpje voor een kunstproject. Ze uitte toen de wens eens achter de schermen bij een kunstenaar te filmen en zo werd het plan voor deze documentaire geboren.

Meet the Makers – in gesprek met de kunstenaars

Voor dit tijdelijke kunstwerk in de openbare ruimte van Breda onderzochten Onno Poiesz en Wouter van Giessen (Foose) de tijd en het spanningsveld tussen hun twee kunstenaarsgeneraties. Het werk UPSIDE DOWN is een reactie op dit spanningsveld. Beide kunstenaars werken vaak met readymades en dat was ook nu de basis. Onno werkt readymades vaak uit in ander materiaal en voor Wouter zijn het de bouwstenen voor zijn kunstinstallaties. Op 3 september kan het publiek, na de première van de documentaire over deze samenwerking, in gesprek met de kunstenaars onder leiding van Nils van Beek. Waaruit bestaat dat spanningsveld tussen de twee kunstenaarsgeneraties? Wat betekent dit voor de kunstenaarspraktijk en het werk dat eruit voortkomt? Hoe creëer je samen een kunstwerk dat toch representatief blijft voor je eigen portfolio? En vooral ook: wat betekent het om werk te maken in de openbare ruimte? Hoe verhoudt zich dat met het maken van werk voor een museum of galerie? Om het gesprek hier inhoudelijk beter bij aan te laten sluiten, vroeg KOP Nils van Beek als gespreksleider.

Gespreksleider Nils van Beek

Nils van Beek is bestuurslid en curator bij TAAK. Hij studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en enige jaren aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij werkte behalve als curator voor SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte als coördinator van Sandberg2/Mariakapel in Hoorn ook als theoriedocent aan de AKV/St.Joost en de HKU. Teksten van zijn hand verschenen in onder meer Kunstforum International en Metropolis M en in diverse boeken en monografieën. Daarnaast was hij betrokken bij een aantal kunstenaarsinitiatieven waaronder Agentur, Topos en Lokaal01.Hij verzorgde lezingen over zijn vakgebied in binnen- en buitenland. (bron: website TAAK)

Dit is een programma van stichting KOP in samenwerking met Stedelijk Museum Breda, mogelijk gemaakt door de gemeente Breda. Het kunstwerk Upside Down is nog tot eind 2019 te zien op station Breda Centraal. De documentaire publiceert KOP na de première online.