Vandaag open vanaf 11:00
Symposium

Symposium: Van Goghs inspiratie - De schilders van Dongen

uur - uur

Symposium: Van Goghs inspiratie - De schilders van Dongen

Symposium: Van Goghs inspiratie 
De schilders van Dongen

Zondag 27 oktober 2019 | 13.00-17.00 uur

Ron Dirven  Hanna Klarenbeek —  Louis van Tilborgh  Monique Rakhorst 

Gastsprekers:
Prof. Dr. Louis van Tilborgh, senior researcher Van Gogh Museum Amsterdam
Dr. Hanna Klarenbeek, conservator schilderijen, prenten en tekeningen Paleis Het Loo
Ron Dirven, gastcurator van de tentoonstelling en directeur-conservator Vincent van GoghHuis

Moderator: Monique Rakhorst, conservator oude kunst Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda organiseert op zondag 27 oktober een symposium in het kader van de tentoonstelling De heks van Dongen - Een kunstenaarsdorp in de 19e eeuw in samenwerking met het Vincent van GoghHuis. De eerste grote overzichtstentoonstelling van ‘de schilders van Dongen’ stelt het verhaal van een van de vroegste Nederlandse kunstenaarsdorpen centraal, met meer dan 100 werken uit belangrijke collecties.

Op het symposium spreken drie specialisten uit de museale en academische wereld. Ze belichten de invloed van de schilders van Dongen op de persoon en het werk van Vincent van Gogh. Tevens is er de mogelijkheid om de tentoonstelling te bezoeken met een toelichting van onze conservator en gastcurator. 

Van Goghs inspiratie
In het West-Brabantse Dongen zoeken 19e-eeuwse kunstenaars uit de steden naar nieuwe inspiratie. Het dorp is nog niet aangetast door de moderne tijd. De kunstwerken die in Dongen zijn gemaakt inspireren Vincent van Gogh. Hij bewondert Jozef Israëls, Petrus van der Velden, August Allebé en Max Liebermann, die inspiratie vonden in het onaangetaste leven en de natuur in en rond Dongen. Uit zijn brieven weten we dat hij veel bewondering had voor de schilders van Dongen. Hij schrijft in 1882 aan zijn broer Theo over een schilderij van Jozef Israëls van een Dongense arbeidersfamilie aan de eettafel met een pan aardappels. Hij is onder de indruk van de sfeer, armoede en de emotie die uit het werk spreekt. Het Boerengezin aan de maaltijd van Israëls vormt een belangrijke inspiratiebron voor Van Goghs De Aardappeleters. 

Jozef Israëls, Boerengezin aan de maaltijd, 1882 (Dongen) en Vincent van Gogh, De Aardappeleters, 1885 (Nuenen). Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)


Een oude boerin, Pietje Verhoef, wordt een geliefd schildersmodel. De kunstenaars beelden haar veelvuldig af, sjouwend met en takkenbos of als waarzegster. Suze Robertson, ook wel ‘de vrouwelijke Van Gogh’ genoemd, laat haar poseren als kaartlegster.
 

Programma symposium: Van Goghs inspiratie
De schilders van Dongen

12.30 – Ontvangst

13.00 – Welkom
             Dingeman Kuilman, algemeen directeur Stedelijk Museum Breda

13.15 – Introductie van het programma
             Monique Rakhorst, conservator oude kunst Stedelijk Museum Breda                    

13.30 – Constant Huijsmans, ontdekker van Dongen en Vincents tekenleraar
             Ron Dirven, gastcurator, directeur-conservator Vincent van GoghHuis                       

14.00 – Suze Robertson: de ‘vrouwelijke Van Gogh’                        
             Hanna Klarenbeek, conservator schilderijen, prenten en tekeningen Paleis Het Loo

14.30 – Thee/koffiepauze

15.00 – De Aardappeleters van Vincent van Gogh
             
Louis van Tilborgh, senior researcher Van Gogh Museum Amsterdam

15.45 – Rondleiding door tentoonstelling De heks van Dongen    
             Ron Dirven en Monique Rakhorst

16.30 – Afsluitende borrel

Sprekers

Prof. Dr. Louis van Tilborgh is senior researcher bij het Van Gogh Museum Amsterdam. Hij bekleedt de Van Gogh leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam en schreef o.a. een uitgebreide studie over De Aardappeleters.

Dr. Hanna Klarenbeek is conservator bij Paleis Het Loo. Ze promoveerde op Penseelprinsessen en Broodschilderessen – Vrouwen in de beeldende kunst 1808-1913 en is onder andere gespecialiseerd in het werk van Suze Robertson. Als student van de Universiteit Utrecht deed zij in samenwerking met het Breda’s Museum (nu Stedelijk Museum Breda) onderzoek naar de schilders van Dongen.

Ron Dirven is gastcurator van de tentoonstelling en directeur-conservator van het Vincent van GoghHuis in Zundert. Als conservator van Breda’s Museum (nu Stedelijk Museum Breda) initieerde hij het onderzoeksproject ‘Schilders van Dongen’ dat in samenwerking met de Universiteit Utrecht is uitgevoerd.