Gesloten, weer open op dinsdag vanaf 11:00
Workshop

Workshopdag textiele ambachten

uur - uur

Workshopdag textiele ambachten

Textiele ambachten
Kantklossen, weven en spinnen

Zaterdag 16 november 11.00 - 17.00 uur


Stedelijk Museum Breda organiseert op zaterdag 16 november een workshopdag Textiele ambachten rond de tentoonstelling De heks van Dongen. Bekijk de tekeningen en schilderijen met kantklosters, wevers en spinsters die in 19e eeuw door de schilders van Dongen werden afgebeeld tijdens een persoonlijke rondleiding. Maak kennis met deze eeuwenoude ambachten en ontdek waarom ze nog altijd actueel zijn.

Tijdens de workshops werk je onder begeleiding van experts en onderzoek je volop jouw mogelijkheden. De verschillende praktische technieken worden op een eenvoudige manier uitgelegd en er is ruime gelegenheid om te oefenen. Aan het einde van de dag ben je in staat eigen creaties te maken. 

Programma 

Rondleiding tentoonstelling De heks van Dongen 
met museumgids
11.00 - 11.30 uur

Ontdek de kantklosters, wevers en spinsters die August Allebé, Max Liebermann, Jan Veth en andere kunstenaars in de 19e eeuw in Dongen hebben geportretteerd. 

Workshops

Kantklossen
met Susan Wevers
11.30 - 13.00 uur

Ontdek de mogelijkheden van kantklossen in deze 1,5 uur durende workshop. Je begint met de basis en krijgt meteen de slag te pakken onder begeleiding van expert Susan Wevers. Aan het einde van de workshop heb je een armband voor jezelf of iemand anders gemaakt. Ervaar hoe deze eeuwenoude techniek hip kan zijn!

Rondweven
met Marianne Sprangers
13.30 - 15.15 uur

Je hebt bijna altijd alles al in huis om te weven! Ontdek deze eeuwenoude techniek die wereldwijd wordt beoefend met diverse materialen en technieken. Met rondweven leer je in korte tijd diverse weefpatronen te maken. Wist je dat monniken met deze technieken koorden maakten voor hun habijt? Expert Marianne Sprangers zal ook een demonstratie met een tafelgetouw met vier schachten geven. Probeer het ook zelf!

Spinnen 
met Tineke uit den Boogaard
15.15 - 17.00 uur

Tot slot maak je kennis met de geschiedenis en techniek van het wolspinnen: van prehistorische tol tot hedendaags spinnenwiel. Je krijgt demonstraties van verschillende soorten spintollen. Het voorbereiden van de wol en de techniek van het spinnen op de tol wordt in eenvoudige stappen uitgelegd zodat je zelf aan de slag kunt. Neem natuurlijk ook even plaats achter het spinnenwiel!

Dit programma is speciaal samengesteld door beeldend kunstenaar Cécile Verwaaijen.


Datum en tijd
Zaterdag 16 november 2019 van 11.00 tot 17.00 uur
(inloop 10.45 uur)

Prijs
€ 75
Inclusief entree Stedelijk Museum Breda, de rondleiding in de tentoonstelling De heks van Dongen door een ervaren museumgids, materialen, lunch en koffie/thee. 

Aanmelden
info@stedelijkmuseumbreda.nl


Dagprogramma

11.00 Start workshop met rondleiding in De heks van Dongen
11.30 Workshop kantklossen
13.00 Lunch
13.30 Workshop rondweven
15.15 Workshop spinnen
17.00 Einde