Gesloten, morgen weer open vanaf 11:00

Artikel BN DeStem

‘Maand van de Geschiedenis’ in Breda: expo en activiteiten in teken van corona

BREDA - Wat deed corona tot nu toe met de gemeente Breda? In het kader van de Maand van de Geschiedenis brengen Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda dit in beeld: ‘Oost west, thuis best?, Breda in coronatijd’.

‘We schrijven geschiedenis’, zei Joris Verhoeven van Stadsarchief Breda in april van dit jaar en deed een oproep aan de gemeentelijke bevolking om mee te bouwen aan een erfgoedcollectie betreffende het coronavirus en de gevolgen daarvan voor Breda en haar inwoners.

Totaalbeeld
Het stadsarchief archiveert al sinds het uitbreken van corona de website van de gemeente Breda en legt tevens de besluitvorming vast. In combinatie met inzendingen vanuit de bevolking kan het stadsarchief een totaalbeeld opslaan van deze even aangrijpende als historische periode.

De oproep leverde tot nu toe al verrassende resultaten op het gebied van beeld, taal en kunst op. In het kader van de Maand van de Geschiedenis (oktober) worden deze nu tentoongesteld.

Creatieve projecten en samenwerkingen
NEXT‒ projectruimte van Stedelijk Museum Breda - brengt de heftigheid, eenzaamheid en afstand in beeld, maar ook creatieve projecten en samenwerkingen die zijn ontstaan. Foto’s, affiches, video’s en poëzie geven een indruk van deze voor iedereen zo uitzonderlijke levensfase. Dit bevat onder meer werk van Dansnest (podium voor de danskunst), dichter Kees van Meel, illustrator Bas Linssen en de fotografen Jiri Büller en Edwin Wiekens.

Knipoog
Nieuwe Veste, Stadsarchief en Stedelijk Museum geven sinds 2018 gezamenlijk invulling aan de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis. De titel van dit jaar ‘Oost west, thuis best?, Breda in coronatijd’ knipoogt naar lockdown en quarantaine, maar is evengoed een ludieke link naar het landelijke thema: Oost/West.

De expositie in NEXT is te bezoeken van 26 september tot en met 15 november op openingstijden van het museum. Aan het aanvullende programma in Nieuwe Veste wordt nog gewerkt, dit gaat op 3 oktober van start.