Nu geopend tot 17:00

Bevochten Baronie: 75 jaar bevrijding

18 april t/m 2 juni 2019

Bevochten Baronie
is een tentoonstelling van zeven musea uit de Baronie en Stedelijk Museum Breda. In het kader van 75 jaar bevrijding van Breda presenteren ze samen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog.

Onbekende fotograaf, feestvreugde in Breda na de bevrijding door de Polen, 11 november 1944. Inkleuring Coloriginals

In Bevochten Baronie belichten voorwerpen, foto's en documenten onder meer de mobilisatie, het verzet en de bevrijding van Breda. Ieder voorwerp vertelt een eigen verhaal, van het dagelijkse leven in de oorlog tot de heldendaden.

Er zijn onder meer militaire kostuums te zien die tijdens de mobilisatie zijn gedragen, een voorstudie van het bevrijdingsbeeld van Jacques van Poppel in Oosterhout en de stencilmachine waarmee het plaatselijk verzet pamfletten vermenigvuldigde. Uniek is ook een zelfgemaakte 'bevrijdingsjurk' die waarschijnlijk maar twee keer is gedragen: op 29 oktober 1944 bij de bevrijding van Breda, en bij de nationale bevrijding. De jurk is afkomstig uit het voormalige Museum Oorlog en Vrede op de Ginnekenweg en staat opgesteld in de tentoonstelling De Collectie - 450 kunst en geschiedenis in
het museum.

Jurkje van Oranje, voormalig Museum Oorlog en Vrede

Bevochten Baronie
biedt tegelijkertijd een vooruitblik op het programma in de komende twee jaar van de zeven musea.

Deelnemende musea:

Streekmuseum Alphen

Generaal Maczek Museum (GMM), Breda

Historische Verzameling (KMA), Breda

Nederlands Drukkerij Museum, Etten-Leur

Heemkundig Museum Paulus van Daesdonck, Ulvenhout

Princenhaags Museum, Breda

Mobilisatiemuseum ‘Weest op uw hoede’, Prinsenbeek

Opening

Op donderdag 18 april wordt de tentoonstelling officieel geopend door Paul de Beer, wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Vastgoed en Klimaat.

Activiteiten
In het kader van de tentoonstelling vinden verschillende activiteiten plaats. Nadere informatie volgt via de website van Stedelijk Museum Breda.

Meer informatie: Bevochten Baronie - 75 jaar bevrijding in Breda

Bevochten Baronie is een initiatief van het Netwerk van Baroniemusea / Streeknetwerk Landstad de Baronie. Mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en Stedelijk Museum Breda. De tentoonstelling is te zien in projectruimte NEXT van Stedelijk Museum Breda. De toegang is gratis.

Stedelijk Museum Breda: het jongste stadsmuseum van Nederland
Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.

Over NEXT
NEXT is de projectruimte van Stedelijk Museum Breda. In NEXT organiseert het museum projecten en activiteiten in het kader van het participatieprogramma. Daarnaast zijn er tentoonstellingen, workshops, lezingen en educatieve programma’s voor scholen, groepen en bezoekers. NEXT is vrij toegankelijk en heeft dezelfde openingstijden als het museum.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie, interviews en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Stedelijk Museum Breda, e-mail: pers@stedelijkmuseumbreda.nl of telefonisch: 076 529 9907.