Vandaag open vanaf 11:00
Pers

De heks van Dongen | Dongen Revisited

De heks van Dongen | Dongen Revisited

De heks van Dongen | Dongen Revisited   

Eerste grote overzichtstentoonstelling van een van de vroegste kunstenaarsdorpen uit de 19e eeuw, met actuele terugblik

12 oktober 2019 t/m 26 januari 2020

• Met bruiklenen uit het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Mauritshuis en internationale collecties. 

• Inclusief het schilderij van Jozef Israëls dat Van Gogh op het idee bracht van De Aardappeleters.


             
                 Twee werken uit de tentoonstelling: Boerenmeisje bij de waterput, een topwerk van August Allebé  uit 1869 (Collectie Stedelijk
                 Museum Breda) en Study in Green #8 van Ruud van Empel uit 2003.  


Vanaf 12 oktober presenteert Stedelijk Museum Breda in samenwerking met het Van GoghHuis De heks van Dongen, de eerste grote overzichtstentoonstelling van ‘de schilders van Dongen’. Voor het eerst worden meer dan 100 werken bij elkaar gebracht die in de 19e eeuw in en rond Dongen werden gemaakt. Samen vertellen ze het fascinerende verhaal van een van de vroegste kunstenaarsdorpen in Nederland. In Dongen Revisited spiegelen tien hedendaagse kunstenaars zich aan het werk van hun 19e-eeuwse collegas.

Kunstenaars ontdekken
Dongen
In de 19e eeuw reizen toonaangevende kunstenaars, onder wie August Allebé, Jozef Israëls, Max Liebermann en Suze Robertson naar het Brabantse Dongen, in de omgeving van Breda. Het dorp is nog niet aangetast door de nieuwe tijd. Onder de grote rivieren vinden ze een omgeving die lijkt op het werk van de schilders uit de Gouden Eeuw. Dongen wordt zo een van de vroegste kunstenaarsdorpen van Nederland. De kunstenaars maken tekeningen en schilderijen van het romantische landschap, de boerderijen en hun bewoners, en ambachtslieden zoals wevers, schoenmakers en kantklosters. Hun werk wordt in korte tijd bijzonder populair en inspireert andere kunstenaars. 

Van Gogh’s inspiratie
De motieven op de schilderijen van de schilders van Dongen zijn ook een inspiratiebron voor Vincent van Gogh. Onderwerpen als de boeren en de wevers neemt hij over in zijn werk. Van Gogh laat zich voor De Aardappeleters inspireren door Boerengezin aan de maaltijd, een schilderij dat Jozef Israëls in Dongen maakt. Vincent schrijft in 1882 aan zijn broer Theo dat hij diep onder de indruk is van de sfeer, de armoede en de emotie die uit de voorstelling spreekt. Speciaal voor de tentoonstelling heeft het Van Gogh Museum dit meesterwerk van Jozef Israëls uitgeleend aan Stedelijk Museum Breda.


Jozef Israëls, 
Boerengezin aan de maaltijd
(uitsnede), 1882, Van Gogh Museum Amsterdam 


Dongen Revisited: actuele terugblik
Wat heeft het werk van ‘de schilders van Dongen’ te maken met de wereld van vandaag? In Dongen Revisited beantwoorden tien kunstenaars deze vraag vanuit een eigen invalshoek. Ze laten zien (en horen) dat de thema’s uit de 19e eeuw niets aan actualiteit hebben verloren.
Met werk van: Patrick van Caeckenbergh, Tessa Chaplin, Ruud van Empel, Ingeborg Entrop, Domenique Himmelsbach de Vries, Dirk Kome, Anna Lange, Abdol Motavassel,  Olphaert den Otter en Marenne Welten.

Naast Van Gogh – Suze Robertson & Marenne Welten
Als onderdeel van De heks van Dongen is in het Vincent van GoghHuis in Zundert de tentoonstelling ‘Suze Robertson & Marenne Welten – Naast Van Gogh’ te zien. Vincent van Gogh en zijn tijdgenote Suze Robertson - die 'de vrouwelijke Van Gogh' werd genoemd - vertonen een bijzondere verwantschap in hun onderwerpen en schilderstijl. Stedelijk Museum Breda toont het werk dat ze schilderde in Dongen, in het Van GoghHuis ligt het accent op haar werk uit Etten-Leur. Het werk van Suze Robertson wordt hier gespiegeld aan dat van hedendaagse kunstenaar Marenne Welten.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnen twee publicaties: het rijk geïllustreerde boek De Schilders van Dongen in de reeks van WBOOKS over kunstenaarsdorpen in Nederland en Dongen Revisited, een eigen uitgave van Stedelijk Museum Breda. 


De heks van Dongen

Uit de eigen collectie toont Stedelijk Museum Breda het meesterwerk
De spinster in Dongen uit 1880 van Max Liebermann. De vrouw achter het spinnenwiel is Pietje Verhoef, een oude boerin. Zij werd een geliefd schildersmodel. De kunstenaars beelden haar veelvuldig af, kromgebogen over haar handwerk, sjouwend met een takkenbos, als waarzegster of toverkol. Als ‘de heks van Dongen’ groeit ze uit tot de verpersoonlijking van Dongen.


Perspreview donderdag 10 oktober 2019, 13.15 - 15.00 uur
Pers is van harte welkom op donderdag 10 oktober voor een inleiding en voorbezichtiging van de tentoonstelling die op 12 oktober opent voor publiek.

De perspreview start om 13.30 met een inleiding op de tentoonstelling en een rondleiding. Tijdens de preview zijn de directeur van Stedelijk Museum Breda, de conservatoren van de tentoonstelling en de deelnemende kunstenaars aanwezig. Na de lunch zijn er 1:1-interviewmogelijkheden.
Meld je aan via pers@stedelijkmuseumbreda.nl of telefonisch via: 076 529 9907 / 06 815 225 60.


Meer informatie
De heks van Dongen – Een kunstenaarsdorp in de 19e eeuw
Dongen Revisited – Een actuele terugblik
Suze Robertson & Marenne Welten – Naast Van Gogh

__________________________________________________________________________________________


Stedelijk Museum Breda
Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.

Vincent van GoghHuis
Het Vincent van GoghHuis in Zundert is een levend kunstcentrum op de geboortegrond van één van de beroemdste kunstenaars uit de geschiedenis. Geen klassiek museum, maar een actieve belevingswereld, voor zowel kunstliefhebbers als toeristen. De vaste presentatie Vincent van Gogh - De wortels van een meester vormt de opmaat voor wisseltentoonstellingen van kunstenaars van de 20e en 21e eeuw die zijn geïnspireerd door Vincent van Gogh. 

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stedelijk Museum Breda, e-mail: pers@stedelijkmuseumbreda.nl, telefoon: 076 529 9907 / 06 815 225 60.

Aanvraag beeldmateriaal
De press sheet in hoge resolutie kun je hier downloaden, ook de lage resolutie kun je hier downloaden.
Uw aanvraag voor het downloaden van het beeldmateriaal gaat via een e-mail naar pers@stedelijkmuseumbreda.nl. Na een positieve beoordeling ontvang je het beeldmateriaal.