Vandaag open vanaf 10:00
Pers

Game Rules - Anastasia Opara en Oskar Stålberg

Game Rules -  Anastasia Opara en Oskar Stålberg

Bij procedural content generation worden beelden en virtuele ruimtes automatisch geproduceerd op basis van algoritmes. Ook de gebruiker kan daarbij een rol spelen. Door het zelf-genererende karakter ontstaan nieuwe en onvoorziene mogelijkheden. Oskar Stålberg en Anastasia Opara laten in Game Rules een aantal actuele voorbeelden zien.

Oskar Stålberg (SE) combineert dit zelf-genererende vermogen van algoritmes met de schoonheid van handmatig vormgegeven content. Door Stålberg geïllustreerde modules vormen het uitgangspunt voor een oneindige hoeveelheid mogelijkheden om virtuele omgevingen te construeren en deconstrueren. In Brick Block gaat het letterlijk om het opbouwen en afbreken van architecturale vormen, in Planet vraagt hij de speler zelf keuzes te maken in het ‘bekleden’ of het creëren van een wereld, die veel overeenkomsten heeft met de aarde.

Anastasia Opara (RU) is gefascineerd door de relatie tussen computers en kunst. Ze gebruikt procedural content generation als tool voor haar kunst: in plaats van een penseel gebruikt zij een algoritme. Volgens Opara wordt kunst vaak als een 'menselijke' vaardigheid beschouwd. Ze ziet het als een uitdaging om het menselijke aspect in kunst te vertalen naar de computer. Haar geanimeerde geometrische loops zijn een ode aan de schoonheid van de mathematica. Anastasia Opara studeerde aan de gamesopleiding van NHTV Breda University of Applied Sciences.

Game Rules is te zien van 26 april t/m 21 mei 2018. De presentatie een samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda en NHTV Breda University of Applied Sciences, als onderdeel van de Everything Procedural Conference op 25 april 2018.

Stedelijk Museum Breda
Stedelijk Museum Breda is een jong stadsmuseum. We presenteren het rijke erfgoed van Breda en vertellen daarbij bekende en onbekende verhalen. Daarnaast maken we tentoonstellingen op het gebied van beeldende kunst, met een accent op digitale cultuur. In projectruimte NEXT organiseert het museum o.a. participatieprojecten en educatieve programma’s.

NTHV Breda University of Applied Sciences
NHTV Breda is een middelgrote instelling voor internationaal hoger onderwijs met vier locaties in Breda, zo'n 7.000 studenten uit meer dan 100 landen en circa 700 medewerkers. De school biedt hoger onderwijs op het gebied van Games, Media, Hotel, Facility, Logistiek, Built Environment, Toerisme, Leisure & Events en biedt op het gebied van Toerisme en Leisure ook universitaire bachelors aan. NHTV bouwt momenteel aan een campus waar alle opleidingen in 2019 samenkomen. Vanaf 1 september 2018 gaat NHTV Breda verder onder de naam Breda University of Applied Sciences.

Afbeeldingen:
Anastasia Opara, Another GIF poem, animated gif (still)
Oskar Stålberg, Brick Block, interactive city block builder (still)

Voor meer informatie, interviews en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Stedelijk Museum Breda, Birgitte Birnie, e-mail: birgitte@stedelijkmuseumbreda.nl/telefoon: 076 529 9907 of NHTV Breda University of Applied Sciences, Anouck Storms, e-mail: press@ nhtv.nl / telefoon: 076 533 22 07.