Vandaag open vanaf 11:00
Nieuws

Geslaagde opening Past-Present-Future in NEXT

Geslaagde opening  Past-Present-Future in NEXT

Na ruim een half jaar voorbereiding vond op dinsdag 11 juni de opening van Past-Present-Future plaats. Tien leerlingen van zeven middelbare scholen in Breda zijn uitgenodigd om als junior curator een tentoonstelling samen te stellen. 

Projectleider Josje Leen leidde de tentoonstelling in. Hierna vertelden junior curatoren Megan Sminia en Alexia West over het maakproces en het thema van de tentoonstelling. De tentoonstelling werd officieel geopend door wethouder Cultuur Marianne de Bie, die Past-Present-Future een cadeau aan de stad noemde. 

Past-Present-Future is onderdeel van het jaarlijkse project VO Expo. Dit jaar was er een uitgebreid voortraject om leerlingen meer achtergrondkennis mee te geven. De groep ging onder andere op bezoek bij kunstinitiatief Witte Rook, kreeg uitleg van de curator en de tentoonstellingsmaker van het museum. Hierna kregen ze de opdracht om zelf een tentoonstelling te maken. 


“Voor de derde keer organiseert Stedelijk Museum Breda dit project met middelbare scholen in Breda. Het is elke keer verrassend om te zien met welke nieuwe ideeën de junior curatoren komen. Opvallend dit jaar zijn de diverse materialen waarin de scholieren werken. Er zijn installaties, schilderijen, tekeningen en video’s te zien.”

 Josje Leen, projectleider Past-Present-Future


In Past-Present-Future richten de jongeren zich op actuele thema’s, van wereldoorlogen tot zelfreflectie tot vervuiling. Ze brengen in beeld hoe onze geschiedenis het heden beïnvloedt, en hoe er gekeken wordt naar de toekomst.

De tentoonstelling is nog tot en met 14 juli te zien in de gratis toegankelijke projectruimte NEXT.

 

Foto’s: Marian Schutte