Gesloten, morgen weer open vanaf 11:00

Het museum als ruimte voor verbinding -  lezingenreeks door Tom Molenaars

Het museum als ruimte voor verbinding - lezingenreeks door Tom Molenaars

Zondag 24 maart, 28 april, 26 mei en 23 juni

Kunsthistoricus Tom Molenaars geeft in Stedelijk Museum Breda vier lezingen onder de titel Het museum als ruimte voor verbinding. Vanuit verschillende invalshoeken vertelt hij hoe het museum zich heeft ontwikkeld. Aanvankelijk was het museum een verzamelplaats en een podium voor ontdekkingen. Tegenwoordig biedt het ook ruimte voor nieuwe inzichten, reflectie en bewustwording.

In zijn eerste lezing vertelt Tom Molenaars over de oorsprong van het museum en gaat hij in op de verschijningsvormen en de diversiteit van musea. In de tweede lezing staat de manier waarop we kijken naar kunst en hoe we beelden interpreteren centraal. In de derde en vierde lezing gaat Molenaars in op de humor in de kunst door de eeuwen heen, en de geschiedenis van kunst en wetenschap. Elke lezing wordt besloten met een nagesprek.

De lezingen zijn gratis te bezoeken met een entreeticket van het museum.
Aanmelden via: info@stedelijkmuseumbreda.nl

Zondag 24 maart, 14:00 - 15:00
Het museum – Hoeder van eeuwige schoonheid
Waarom en wanneer ontstond ‘het museum’? Maak kennis met het eerste museum, de eerste kunstschatten en de verschillende manieren waarop musea zich nu presenteren.

Zondag 28 april, 14:00 - 15:00
Kunst (van het) kijken – Waarom je van kunst goede zin krijgt
Wat gebeurt er als we naar kunst kijken? Deze lezing geeft inzicht in de taal van het beeld en ons waarnemingsproces: wander into wonder!

Zondag 26 mei, 14:00 - 15:00
Kunst en humor – De glimlach van het inzicht
Humor in de kunst duikt al op bij de Romeinen. Het kan een ironische verwijzing zijn of een projectie van de kunstenaar, waarin we met een glimlach onszelf herkennen.

Zondag 23 juni, 14:00 - 15:00
Kunst en wetenschap – Verwondering en verbeelding
In de renaissance houden kunstenaars zich met wetenschap bezig. Natuur en wiskunde brengen de wereld systematisch in kaart, tegelijkertijd ontsluit zich een magische wereld. Kunst en wetenschap kennen nog steeds dezelfde bron: de verwondering.

Over de spreker

Kunsthistoricus Tom Molenaars werkt als spreker voor musea, organisaties en onderwijsinstellingen zoals De Volksuniversiteit. Hij was 25 jaar eigenaar van Galerie Molenaars. Daarvoor werkte hij als stafmedewerker opdrachtbemiddeling bij de NBKS (nu Kunstloc), Lokaal 01 (nu Club Solo) en De Beeldenaar (nu De Nieuwe Veste).

Afbeeldingen:
Teun Hocks, Zonder titel, 2000
Tom Molenaars, foto Bas Czerwinski

Meer informatie: ‘Het museum als ruimte voor verbinding’
Data: zondag 24 maart, 28 april, 26 mei en 23 juni
14.00 - 15:00 uur, met nagesprek

Locatie: Stedelijk Museum Breda
Toegang: Gratis met een regulier toegangsbewijs van het museum.
Reserveren via: info@stedelijkmuseumbreda.nl

Stedelijk Museum Breda: het jongste stadsmuseum van Nederland
Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.

Mediacontact: Stedelijk Museum Breda, Birgitte Birnie, e-mail:  pers@stedelijkmuseumbreda.nl / birgitte@stedelijkmuseumbreda.nl, telefoon +31 (0)76 529 99 07 / +31 (0)6 815 225 60.