Gesloten, morgen weer open vanaf 11:00
Pers

Kunstenaars maken nieuw werk voor binnenplaats Stedelijk Museum Breda

Kunstenaars maken nieuw werk voor binnenplaats Stedelijk Museum Breda

Kunstenaars maken nieuw werk voor binnenplaats Stedelijk Museum Breda 

Eerste editie: Things seemed to be square – Margot Zweers
t/m 13 oktober 2019Project Binnenruimte is de titel van een reeks presentaties op de binnenplaats van het museum. Iedere editie vraagt het museum één kunstenaar om een werk te maken voor deze ruimte. Margot Zweers start de reeks met de installatie Things seemed to be square.

Van binnenplaats tot binnenruimte
De binnenplaats, met grijze tegels en groen begroeide achterwand, vormt het fysieke hart van het museum. In eerste instantie zie je de strakke buitenwanden en ramen van de museumzalen. Als je je omdraait komt het torentje van het monumentale Oudemannenhuis in beeld. Een uitgelezen plek voor kunstenaars om te reageren op de ruimte, de collectie of de betekenis van het museum.   

De eerste presentatie is van Margot Zweers (1989, Den Haag). Zweers gebruikt sculptuur als medium om ruimtelijke situaties en de manier waarop we deze waarnemen te onderzoeken.

In haar installaties combineert ze geometrische structuren en organische vormen. Door te spelen met de verschijningsvorm – objecten die massief aandoen, blijken plat te zijn en wat in eerste instantie overkomt als een voorkant, kan bij nadere inspectie ook een achterkant zijn – prikkelt ze de toeschouwer aandachtig te kijken en na te denken over het verschil tussen waarneming en werkelijkheid.

Voor Things seemed to be square neemt Zweers de ruimtelijke aspecten van de binnenplaats als uitgangspunt. Ze combineert ‘ruimtelijke tekeningen’, gebaseerd op de plattegrond van de binnenplaats, met afgietsels van stenen en uitvergrote foto’s van plasticine-objecten.   "Margot Zweers ziet het contrast tussen het wit van de tentoonstellingszalen en de binnenplaats als een architectonische omkering. Haar werk, waarin zulke omkeringen vaak voorkomen, ontstaat naar aanleiding van de waarneming en is tegelijkertijd poëtisch. Toch vertegenwoordigen haar sculpturen geen idee, een sculptuur ís volgens Zweers een idee. Zij laat de toeschouwer de ruimte betreden en bekijken, nadenken over ruimtelijkheid, voor- en achterkant en volume." Brenda Tempelaar

Museumcollectie
Voor dit project zocht Margot Zweers in de museumcollectie met de trefwoorden ‘steen’, ‘rots’ en ‘berg’ naar objecten. Ze vond onder andere fragmenten van de beeldenstorm uit de Grote Kerk in Breda en
een reliekenkast met steenrelieken. Een glasnegatief van amateurfotograaf Emile van Waegeningh (1870 – 1944) gebruikt ze in de toelichting op haar installatie. 
Over Margot Zweers

Margot Zweers (1989, Den Haag) studeerde in 2012 af aan de AKV|St.Joost in Breda op de afdeling Beeldende Kunst. Voor haar afstudeerwerk ontving ze de St. Joostpenning. Van 2012 tot 2014 volgde ze een master sculptuur aan de Hochschule für bildende Künste in Hamburg. Op dit moment woont en werkt ze in Breda en Terheijden. In 2014 ontving Zweers de Hermine van Bers Kunstprijs. Sinds 2016 maakt ze deel uit van het collectief SOLID, dat tentoonstellingen organiseert van jonge beeldhouwers. Haar werk was te zien in tentoonstellingen in binnen- en buitenland, waaronder in 2018 A Pleasant Walk (Kasko, Basel), In Thin Air (Schimmel Projects, Dresden) en Wij, de kunstenaars van Breda! (deel I) (NEXT, Stedelijk Museum Breda). Voor 2018-2019 ontvangt ze een werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaanfonds. Bij Project Binnenruimte verschijnt de publicatie Things seemed to be square Margot Zweers (NL/EN) met een interview door Brenda Tempelaar met Margot Zweers. Het ontwerp is van Rob van Hoesel.
De uitgave is voor € 4,50 te koop in het museum.

Met dank aan de Vrienden van Stedelijk Museum Breda.

Afbeeldingen, van boven naar onder
Things seemed to be square, 2019. Foto René de Wit
Things seemed to be square (detail), 2019. Foto Margot Zweers
Emile van Waegeningh, Grotopening in de bergen, 1927, glasnegatief, collectie Stedelijk Museum Breda

Meer informatie: Things seemed to be square


Stedelijk Museum Breda: het jongste stadsmuseum van Nederland
Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek. 

Mediacontact: Stedelijk Museum Breda, Birgitte Birnie, e-mail: pers@stedelijkmuseumbreda.nl / birgitte@stedelijkmuseumbreda.nl, telefoon +31 (0)76 529 99 07 / +31 (0)6 815 225 60.