Nu geopend tot 17:00
Pers

Oost west, thuis best?

Breda in tijden van corona

26 september t/m 15 november 2020

De coronacrisis heeft niemand in de afgelopen maanden onberoerd gelaten. Tijdens de landelijke Maand van de Geschiedenis tonen Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda wat corona deed met de stad. We kijken terug op de afgelopen maanden, waarin de crisis ons leven beheerste en het woord ‘thuis’ nieuwe betekenis kreeg.

Stadsarchief Breda riep aan het begin van de lockdown alle Bredanaars op om mee te bouwen aan een erfgoedcollectie over het coronavirus in de stad. Het is lang geleden dat we ‘geschiedenis’ op deze schaal met elkaar deelden. De oproep leidde tot verrassende resultaten op het gebied van beeld, taal en kunst. In Nieuwe Veste is daarvan een selectie te zien.

In projectruimte NEXT in Stedelijk Museum Breda kun je foto’s, affiches, video’s en poëzie zien en horen, die een indruk geven van deze uitzonderlijke maanden. Met werk van: Dansnest, Jiri Büller, Kees van Meel, Bas Linssen, Edwin Wiekens en vele anderen.

Het is de derde keer dat Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda de handen ineenslaan om invulling te geven aan de Maand van de Geschiedenis in Breda. Kijk op de websites van deze partners voor het (online) randprogramma.

Meer informatie over de landelijke Maand van de Geschiedenis vind je via: https://www.maandvandegeschiedenis.nl/.

Foto: Edwin Wiekens

Voor de redactie:

Stedelijk Museum Breda is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van
Breda en omgeving wil beleven en ontdekken. Naast een overzicht uit de vaste collectie toont het museum
wisselende tentoonstellingen waarin kunstenaars, actuele thema’s of historische onderwerpen
centraal staan. Ook besteedt het museum aandacht aan digitale cultuur. De verrassende veelzijdigheid
maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.

Voor de tentoonstelling in NEXT in Stedelijk Museum Breda geldt dat bezoekers geen timeslot hoeven te
reserveren omdat deze te zien is in de gratis toegankelijke publiekszone van het museum. Aan alle
activiteiten in het kader van de Maand van de Geschiedenis in Breda kunnen bezoekers kosteloos
deelnemen.