Vandaag open vanaf 11:00
Nieuws

Opening Clemens Merkelbach van Enkhuizen

Opening Clemens Merkelbach van Enkhuizen

Afgelopen zaterdag werd de tentoonstelling Clemens Merkelbach - Verstilling en verandering onder grote belangstelling geopend in aanwezigheid van de kunstenaar. De tekeningen, schilderijen en schetsen van Clemens Merkelbach van Enkhuizen (1937) maken deel uit van een omvangrijke schenking van de kunstenaar aan het museum. 

Het werk van Clemens Merkelbach geeft een hoogstpersoonlijk beeld van de veranderingen in Breda en omgeving in de jaren ’50 en ’60. Hij verbeeldt gebouwen, neogotische kerken en langschappen in en rond Breda, de stad waar hij opgroeit en aan de Academie St. Joost studeert. Hier legt hij het fundament voor zijn kunstenaarschap, dat na zijn verhuizing­­ naar Amsterdam verder wordt ontwikkeld.  

Het Bredase oeuvre vormt een waardevolle aanvulling op de collecties. Bovendien keren de tekeningen en schilderijen zo terug naar hun bron en wordt de cirkel van een hartstochtelijk kunstenaarsleven rond gemaakt.

Linda Eversteijn (kunsthistoricus en co-curator) gaf een inleiding op de tentoonstelling. Peter van Dael (kunsthistoricus en voormalig docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Pontificia Università Gregoriana, Rome) gaf een toelichting op het oeuvre van Clemens Merckelbach. 


Lees de inleiding op de tentoonstelling door Linda Eversteijn.


Meer informatie: Clemens Merkelbach - Verstilling en verandering


Fotografie Marian Schutte