Vandaag open vanaf 10:00
Pers

Peter Kantelberg – Dubbele beelden

Van 17 juni t/m 12 augustus 2018 presenteren de Van GoghGalerie en Stedelijk Museum Breda een overzicht van het werk van de Bredase kunstenaar/schilder Peter Kantelberg in de StadsGalerij aan de Oude Vest.

Naast schilderijen uit de museumcollectie en doeken die Kantelberg schilderde tijdens een residentie in Zundert, wordt een reeks nieuwe werken van de kunstenaar gepresenteerd.

De tentoonstelling is een eerste samenwerking tussen de Van GoghGalerie en Stedelijk Museum Breda. Daarmee willen zij de zichtbaarheid van beeldende kunst in de stad vergroten en het belang van centrale, laagdrempelige presentatieplekken zoals de StadsGalerij onderstrepen.

Peter Kantelberg (Eindhoven, 1947) schildert figuratief in een kenmerkende techniek in olieverf met bijenwas. In de jaren tachtig behoorde hij tot de vaste stal van de geruchtmakende Amsterdamse galerie The Living Room. Na de sluiting van deze galerie in 1993 trok hij zich terug om zich meer te richten op het maken van werk dan op het tonen ervan.

Kantelberg studeerde van 1969 tot 1974 aan de Bredase kunstacademie Sint Joost, waar hij later ook lange tijd lesgaf. In 2013 wordt zijn werk getoond tijdens de tentoonstelling ‘Stop making sense, een overzicht van de Nederlandse schilderkunst van de jaren ’80 in het Dordrechts Museum. In 2016 is hij artist-in-residence bij het Vincent van Goghhuis in Zundert.

Gedurende zijn carrière, die inmiddels meer dan 40 jaar bestrijkt, heeft Kantelberg een omvangrijk oeuvre opgebouwd. In deze overzichtstentoonstelling in de StadsGalerij en bijbehorende publicatie, een magazine met een tekst van kunsthistoricus Rebecca Nelemans en een column van kunstenaar Loek Grootjans, wordt hierop teruggeblikt. Atelier La Machine maakte voor de gelegenheid de film Peter Kantelberg – beweging van gedachten. Deze documentaire toont de schilder aan het werk in zijn studio.

Het project is niet alleen een eerbetoon aan Kantelberg als kunstenaar en docent, het overzicht met actuele aanvulling plaatst Peter Kantelberg hernieuwd in de belangstelling.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 17 juni om 15.00 uur door beeldend kunstenaar Renske van Enckevort, onder het genot van een hapje en drankje. Tijdens de tentoonstelling worden diverse evenementen georganiseerd, zoals een kunstsalon door Rebecca Nelemans en discussies over de toekomst van de kunst in Breda. Daarbij wordt specifiek ingegaan op de meerwaarde van de StadsGalerij als plek om kunst aan het publiek te tonen.

StadsGalerij Breda, Oude Vest 34, Breda
Peter Kantelberg – Dubbele beelden
17 juni t/m 12 augustus 2018
Open: dagelijks van 13.00 -17.00, donderdagavond tot 21.00
De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Van GoghGalerie
Elisabethlaan 1a
4881 DA Zundert

Voor meer informatie en persfoto's kunt u contact opnemen met Ron Dirven, curator, telefonisch: 0031(0) 623301249 of e-mail: info@ssdempo.nl.