Vandaag open vanaf 11:00
Pers

Robin Uleman - Quarantaine

Robin Uleman - Quarantaine

Robin Uleman - Quarantaine
1 september 2018 t/m 3 februari 2019

Stedelijk Museum Breda presenteert eerste solotentoonstelling Robin Uleman De tentoonstelling is een overzicht met tekeningen, pastels, aquarellen en schilderijen van Robin Uleman. In een reeks portretten van zijn vriendin en van zichzelf onderzoekt hij de intieme binnenwereld van twee mensen. 

Quarantaine
In de afgelopen jaren ondergaat de vriendin van Uleman een medische behandeling die hun leven ingrijpend beïnvloedt. Hij ontleedt deze ervaring in een reeks portretten in verschillende technieken en formaten. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de tijdelijke afzondering van de twee geliefden.
Ze zijn samen en tegelijkertijd teruggeworpen op zichzelf. 

Veel van de portretten gaan over baden en slapen: dagelijkse handelingen die van oudsher verbonden zijn met geboorte en dood. Met zijn studieuze werkwijze en technische vaardigheid onderzoekt Uleman emoties en gedachten. Zo ontstaat een serie tekeningen, pastels, aquarellen en schilderijen, soms zacht en fragiel, dan weer grafisch en doorwerkt. Het getoonde werk reflecteert op algemeen menselijke thema’s als identiteit, liefde en sterfelijkheid.Quarantaine
 concentreert zich op een periode die wordt bepaald door de ziekte en de behandeling (en het herstel) van de geliefde van de kunstenaar. Deze persoonlijke ervaring is weliswaar de aanleiding, maar de betekenis van het werk stijgt daar bovenuit. Uleman observeert zijn geliefde en zichzelf tegelijkertijd analytisch en verwonderd, afstandelijk en empathisch. Het getoonde werk krijgt zo het karakter van een reflectie op algemeen menselijke thema’s als identiteit, liefde en sterfelijkheid.

Publicatie tentoonstelling  
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Robin Uleman – Quarantaine (NL/EN) met een beschouwing over het werk door Dingeman Kuilman, algemeen directeur Stedelijk Museum Breda. Het ontwerp is van Rob van Hoesel, uitgave Stedelijk Museum Breda. De publicatie is verkrijgbaar in het museum en bij geselecteerde boekhandels.

Over de kunstenaar  
Robin Uleman (1969) groeide op in Oosterhout en studeerde in 1994 af aan de afdeling Grafisch Ontwerpen van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Voor hij zich ontplooide als tekenaar en schilder, maakte Uleman naam als grafisch ontwerper. Daarnaast specialiseerde hij zich in het maken van fotoboeken. Deze werden diverse keren onderscheiden en tentoongesteld, waaronder bekroningen bij De Best Verzorgde Boeken, de Schönste Bücher aus aller Welt en de Kees Scherer Prijs voor het beste fotoboek. Vorig jaar werd Ville de Calais, een documentair fotoboek van Henk Wildschut, ontworpen door Uleman, bekroond met de prestigieuze Arles, Prix du Livre d’Auteur. De afgelopen jaren is de nadruk meer en meer op het kunstenaarschap komen te liggen. 


Afbeeldingen, van boven naar onder 
Robin Uleman, Liquid State, 2016, houtskool, conté en pastel op papier
Robin Uleman, Cooling Gel Eye Mask II, 2018, potlood, aquarel en fluorescerende inkt op papier
Robin Uleman, Hotel, 2016, houtskool, conté en pastel op papier
(fotografie: Willem Popelier)

Meer informatie: Robin Uleman - Quarantaine

Stedelijk Museum Breda: het jongste stadsmuseum van Nederland
Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken. Naast topstukken uit de vaste collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin kunstenaars, actuele thema’s of historische onderwerpen centraal staan. Ook besteedt het museum aandacht aan digitale cultuur. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek. 

Mediacontact: 
Birgitte Birnie, mail: pers@stedelijkmuseumbreda.nl / birgitte@stedelijkmuseumbreda.nl
telefoon +31 (0)76 529 99 07 / +31 (0)6 815 225 60.

Beeldmateriaal kun je hier downloaden. Stuur een e-mail naar pers@stedelijkmuseumbreda.nl voor het wachtwoord.