Vandaag open vanaf 10:00

Stedelijk Museum Breda en BredaPhoto presenteren Artificial Impressions

Artificial Impressions
5 september 2018 t/m 3 februari 2019

De toekomst van het fotografisch beeld met kunstenaars uit Antwerpen, Breda, Düsseldorf, Helsinki, Londen, Parijs en Tokio

In Artificial Impressions, de tentoonstelling die Stedelijk Museum Breda in samenwerking met BredaPhoto presenteert, staat de toekomst van het fotografisch beeld centraal. Het museum toont het vernieuwende werk van zeven aanstormende talenten: fotografen en videomakers Jeroen Bocken, Antony Cairns, Kenta Cobayashi, Sara Naim, Robert Pufleb, Maija Tammi en Joris Verleg. Zij geven de werkelijkheid niet natuurgetrouw weer, maar creëren een nieuwe, persoonlijke werkelijkheid met oude en nieuwe technieken.

Jeroen Bocken (BE) stelt dat we tegenwoordig in een handomdraai ‘perfecte’ beelden kunnen maken dankzij digitale technieken. Gemanipuleerde beelden zijn haast niet meer van echt te onderscheiden. De nieuwe, digitale wereld is ook abstracter en afstandelijker geworden. Hij vraagt zich af wat we hiervoor opgeven. In de serie Celebrated Remedy for the Cure of Disorder combineert hij patronen uit de natuur met algoritmes en digitale processen.

Antony Cairns (UK) is een ambachtsman die voortdurend experimenteert. Hij ontwikkelt zijn negatieven half, bleekt ze, laat ze in de zon liggen of manipuleert ze op andere manieren. Het museum toont indrukwekkende fotowerken van futuristische steden op monumentale formaten - opgebouwd uit honderden ponskaarten - die hij zelf selecteerde en installeerde. Onlangs was Cairns’ werk ook te zien
in Tate Modern.

Kenta Cobayashi (JP) fotografeert alledaagse taferelen op straat, en zijn vrienden. Door de beelden ingrijpend op de computer te bewerken en te manipuleren, ontwikkelt Cobayashi een nieuwe vorm van esthetiek die doet denken aan de abstracte schilderijen van Gerhard Richter - maar dan met photoshop.

Sara Naim (SY) laat zien wat er in ons lichaam gebeurt. Zo legt ze dode huidcellen onder de microscoop en de scanner. Ook laat ze de fouten zien die de computer daarbij maakt. Vervreemdende abstracties zijn het resultaat.

Robert Pufleb (DE) creëert nieuwe, prikkelende beelden die het publiek een esthetische maar ook
een onverwachte ervaring geven. Hij toont abstracte foto's die bij nader inzien niet zijn wat ze lijken.
Voor de serie Transformer fotografeerde hij tientallen mysterieuze vliegende objecten in China
en steden in Europa.

Het heelal en seks: de enige onderwerpen waar mensen echt in geïnteresseerd zijn, aldus Maija Tammi (FI). Ze bestudeerde de theorieën over het ontstaan van het leven. In de fotoserie Milky Way weet zij deze onderwerpen op een verrassende en poëtische manier met elkaar te verbinden.

Joris Verleg (NL) zoekt en verzamelt beelden van het internet en gebruikt deze als uitgangspunt voor zijn video’s. Golden Google Gate is een videoinstallatie waarin hij stedelijke iconen als de Golden Gate Bridge en de Big Ben in een andere werkelijkheid plaatst.

Afbeeldingen, van boven naar onder:
Kenta Cobayashi, Untitled 01, 2016, print, 59,4 x 84,1 cm
Jeroen Bocken, Palm Grass, 2018, print op bariet, 90 x 60 cm
Antony Cairns, Osaka, 2016, print op 70 IBM ponskaarten

Meer informatie: Artificial Impressions

BredaPhoto Festival: To Infinity and Beyond

Met het overkoepelende thema ‘To Infinity and Beyond’ kijkt BredaPhoto Festival naar de toekomst. Fotografen analyseren de ontwikkelingen van vandaag en trekken die door naar morgen – van robotica tot biotechnologie en informatica. Zij gebruiken hun vakmanschap en creativiteit om ons toekomst- scenario’s voor te leggen, ons te waarschuwen of om ons stil te laten staan bij wat nu al gaande is.

Stedelijk Museum Breda: het jongste stadsmuseum van Nederland
Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken. Naast topstukken uit de vaste collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin kunstenaars, actuele thema’s of historische onderwerpen centraal staan. Ook besteedt het museum aandacht aan digitale cultuur. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.

Over BredaPhoto
BredaPhoto Festival is een tweejaarlijkse internationale fotografie-biënnale. Van 5 september t/m 21 oktober 2018 zal de 8ste editie van het festival plaatsvinden. BredaPhoto toont the state of the art van de hedendaagse fotografie aan de hand van een internationaal relevant maatschappelijk thema: actueel, prikkelend en op een originele manier getoond. In de keuze voor het werk én in de presentatie daarvan wordt gestreefd naar de hoogst haalbare kwaliteit. Het festival presenteert internationaal gerenommeerde kunstenaars zij aan zij met jong talent en stimuleert uitwisseling tussen beide. Naast exposities biedt BredaPhoto diverse verdiepingsprogramma’s en participatieprojecten. BredaPhoto toont, onderzoekt, bevraagt, duidt en viert de fotografie.

Mediacontact: Stedelijk Museum Breda, Birgitte Birnie, e-mail: pers@stedelijkmuseumbreda.nl / birgitte@stedelijkmuseumbreda.nl, telefoon: +31 (0)76 529 99 07 / +31 (0)6 815 225 60
BredaPhoto: Marianne Robben, e-mail: marianne@bredaphoto.nl, telefoon: +31 (0)76 532 93 11