Nu geopend tot 17:00
Pers

Stedelijk Museum Breda en Witte Rook maken geschiedenis Spaanse gemeenschap Breda zichtbaar

Stedelijk Museum Breda en Witte Rook maken  geschiedenis Spaanse gemeenschap Breda zichtbaar

Stedelijk Museum Breda en Witte Rook maken  geschiedenis Spaanse gemeenschap Breda zichtbaar

Onderzoeks-tentoonstelling: Brieven uit Spanje – Op het spoor van de Spaanse gemeenschap. Nog tot 20 september te zien in project-ruimte NEXT Stedelijk Museum Breda.

De afgelopen maand hebben de uit Spanje afkomstige kunstenaars Carme Nogueira en Elena Prado in opdracht van Witte Rook en Stedelijk Museum Breda onderzoek gedaan naar de invloed van de Spaanse gemeenschap die zich vanaf eind jaren vijftig in West-Brabant vestigde. Het onderzoek breidt zich nog elke dag uit met nieuw onderzoeksmateriaal, in de vorm van bijzondere herinneringen, foto’s, brieven en objecten die de kunstenaars vaak vanuit onverwachte hoek krijgen aangereikt. De kunstenaars nodigen inwoners van Breda en omgeving graag uit hun verhalen te blijven delen.

Resultaat van het onderzoek tot nu toe: een steeds veelzijdiger beeld
Het onderzoek naar het Spaans-Bredase verleden ontvouwt zich in NEXT op vier tafels, die speciaal voor dit project werden ontworpen door Nogueira. De kunstenaars maakten een thematische ordening in het materiaal, dat bestaat uit foto’s, brieven, archiefstukken, posters, bewegend beeld en verhalen. Een belangrijk thema zijn de bedrijven waar veel Spaanse arbeidsmigranten werkten, zoals Hero, Etna, Hispano Suiza, brouwerij Drie Hoefijzers en HKI. Het geheel geeft een beeld van het leven van de Spaanse gemeenschap in Breda, op school, op het werk, in huiselijke sfeer, in de F.E.B.O (Federacion de Españoles Brabante Occidental), die in 1969 in Breda werd opgericht, en op de Spaanse voetbalclub ‘The Gunners’. Prado zocht een aantal van de eerste en tweede generatie Spaanse Bredanaars en hun vrienden en collega’s op. De filmopnames van deze gesprekken zijn in NEXT te zien. De presentatie wordt begeleid door een audiotour van Carme Nogueira en Elena Prado, waarin ze commentaar geven bij objecten in de tentoonstelling. Het project maakt op integere wijze de invloed van de Spaanse gemeenschap op de geschiedenis en het sociale leven van Breda zichtbaar.   

Artists in Residence: Carme Nogueira en Elena Prado
Op uitnodiging van Stedelijk Museum Breda en Witte Rook geven kunstenaars Carme Nogueira en Elena Prado gestalte aan de onderzoeks-tentoonstelling Brieven uit Spanje, op het spoor van de Spaanse gemeenschap in Breda. Nogueira werkt als Artist in Residence op afstand vanuit Spanje aan dit onderzoeksproject. Elena Prado onderzoekt in Breda de invloed van de Spaanse migratie. Aan de hand van feitelijke informatie, beelden, objecten en verhalen maken zij samen deze onbekende geschiedenis zichtbaar. Daarmee geven zij het startsein voor de dialoog over de vele onderwerpen die aan de Spaanse migratiestroom ten grondslag liggen.

Oproep verhalen te delen Prado en Nogueira willen met dit project zoveel mogelijk persoonlijke verhalen en ervaringen van en over de eerste generatie Spaanse migranten in de jaren zestig en zeventig bij elkaar brengen. Zij vragen alle Bredanaars die zich verbonden voelen met dit onderwerp om verhalen, objecten en herinneringen te delen. Daarnaast zijn zij specifiek op zoek naar informatie over de bedrijven waar veel Spaanse arbeidsmigranten hebben gewerkt, zoals Hero, HKI en brouwerij De Drie Hoefijzers. Heeft u informatie of herinneringen die u wilt delen met Prado en Nogueira? Stuur dan  een mail naar brievenuitspanje@witterook.nu en de kunstenaars nemen contact met u op. In samenwerking met Stadsarchief Breda wordt gekeken of de resultaten in het archief kunnen worden opgenomen.

Witte Rook
Witte Rook richt zich als Artist in Residence op het proces van kunstenaars in relatie tot hun omgeving. Kunstenaars die worden uitgenodigd hebben behoefte aan een omgeving voor hun werk in de vorm van onderzoek, inspiratie of interactie. Zo ziet Witte Rook een werkperiode niet alleen als een verrijking van de praktijk van de kunstenaar, maar ook als een proces waarin de omgeving onderdeel wordt van het werk zelf. Dit werkproces en onderzoek leiden tot nieuwe ontdekkingen die ook van belang zijn voor deze omgeving en leggen zo mogelijk nieuwe relaties. Meer informatie: witterook.nu

Stedelijk Museum Breda: het jongste stadsmuseum van Nederland
Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen.

Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek. Meer informatie: stedelijkmuseumbreda.nl

***

Noot voor de redactie / Niet voor publicatie

Voor meer informatie, interviews en beeldmateriaal in hoge resolutie kunt u contact opnemen met:

Charissa Wirken, Marketing & Communicatie Stedelijk Museum Breda
charissa@stedelijkmuseumbreda.nl of +31(0)6 11 71 63 79

Kyki Vermaire, Marketing & Communicatie Witte Rook
kyki@witterook.nu of +31(0)6) 81 67 52 04