Vandaag open vanaf 11:00

Stedelijk Museum Breda weer open

Stedelijk Museum Breda gaat weer open: ‘Mensen moeten zich welkom en veilig voelen’

BNdeStem - 9 mei 2020

Stedelijk Museum Breda is zo goed als klaar om op 1 juni weer de deuren te openen.  Algemeen-directeur Dingeman Kuilman kijkt uit naar dat moment. "We zijn heel blij dat we weer open gaan. Een museum in een stad, daar moet je naartoe kunnen. Het is vervelend om in een dicht museum te werken."

Bezoekers krijgen straks een keycord, een pasje met een nummer, die ze weer inleveren bij vertrek. ,,Zo weten we precies hoeveel mensen er in het gebouw zijn. We geven nooit meer dan honderd pasjes uit. Beetje zoals het in de parkeergarage werkt.”

Desinfecteermiddel, handgrepen reinigen, met alles wordt rekening gehouden. De voorbereidingen zijn volop aan de gang: ,,Het is allemaal goed te doen.”

Aantal bezoekers beperkt

Het maximaal aantal bezoekers per zaal is beperkt, tot maximaal 100 mensen voor het gehele museum, om de anderhalve meter afstand te kunnen regelen. Het Stedelijk beschikt over zes zalen: drie boven, drie beneden en de projectruimte NEXT (in totaal 1300 vierkante meter).

Volgens de museumdirecteur valt met de versoepeling van de coronamaatregel goed te werken: ,,Onze situatie lijkt op die van winkels en bouwmarkten.”

Het museum omvat tevens een ‘entreegebied’, winkel en espressobar. ,,Maar de horeca houden we voorlopig dicht. Tot ook de horeca weer ruimer open gaat”, blikt hij vooruit op 1 juli als maximaal 100 mensen zijn toegestaan in de cafés en restaurants.

Er geldt wel een verplichting om te reserveren: ,,Daar ben ik niet echt blij mee. Wij vinden het juist fijn als mensen gewoon binnen kunnen lopen. Het reserveringssysteem is vooral bedoeld voor de grote musea, zodat het geen rommeltje wordt met lange wachtrijen.”

Opgezadeld

Kuilman: ,,Als grote onder de middelgrote musea zien we ons opgezadeld met een probleem dat we niet hebben. Voor mij had dit niet gehoeven. De overheid neemt steeds generieke maatregelen en de Museumvereniging gaat uit van het meest ingewikkelde geval. Maar we gaan dit hoe dan ook oplossen; kwestie van goed communiceren met het publiek.”

Medewerkers instrueren

Reserveren voor een bezoek aan het Stedelijk kan straks in de ochtend, middag en in het weekend op drie tijdstippen. ,,Dat valt goed te organiseren.” Het Stedelijk heeft 25 mensen in dienst, onder meer voor ontvangst en beveiliging. ,,Die krijgen straks een belangrijke klus, we gaan de medewerkers goed instrueren. Maar laten we het niet onnodig spannend maken. Het moet fijn zijn om het museum te bezoeken. Mensen moeten zich welkom en veilig voelen.”

Inmiddels is bekend geworden dat het museum tot 1 oktober geen huur hoeft te betalen: ,,Dat is echt fantastisch, daar hebben we veel waardering voor. Zo komen we deze periode waarschijnlijk goed door. We zetten er in ieder geval op in om een financieel solide organisatie te blijven. We zijn niet in liquiditeitsproblemen, kunnen onze mensen, zzp’ers en leveranciers, betalen. We zijn een gezond bedrijf, hebben dit jaar geen grote expo’s ingekocht.”

Opbouwfase

Het museum (2,5 jaar geleden weer opgestart als Stedelijk Museum Breda) verkeert in, zoals hij zegt, ‘gecontroleerde opbouwfase’. In 2019 trok het museum 55.000 bezoekers: ,,Dat voldeed aan de doelstelling. In het algemeen hebben we een goed jaar gedraaid.” Trekkers waren onder meer de exposities over Teun Hocks en het kunstenaarsdorp Dongen.

Ziek & Gezond

Wat er vanaf 1 juni op het programma staat: de toevallig al geplande expositie Ziek & Gezond in CollectieLab, een beeld van de medische geschiedenis van de stad, met bijdragen van het Amphia en aandacht voor de pestuitbraken die de stad ooit ontregelden.

Naast de expositie Save Me From This Cold komt er nog een tweede project van Martin en Inge Riebeek (1957, 1964). Ze laten in de vaste collectie een aantal videoportretten zien die oude voorwerpen en schilderijen in een ‘verrassend’ actueel licht plaatsen.