Vandaag open vanaf 10:00
Pers

Van traditie tot indie - Brouwen in Breda

Breda heeft een lange traditie op het gebied van bier brouwen. Eind 14e eeuw wordt er voor het eerst over ‘Bredaas bier’ gesproken. Bier werd in Breda gebrouwen, verhandeld en door velen gedronken. Ook vandaag de dag kent Breda een bruisende biercultuur: van een multinational als AB-InBev tot de kleine, experimentele bierbrouwerijen die in schuurtjes en zolderkamers nieuwe recepten ontwikkelen.

De Drie Hoefijzers
In 1538 wordt in de Boschstraat de brouwerij Den Boom gebouwd. De brouwerij krijgt de naam De Drie Hoefijzers. Het ‘Drie Hoefijzers-bier’ groeit uit tot hét bier van Breda.

De Drie Hoefijzers presenteerde de brouwerij en haar producten met verschillende reclameontwerpen. De tentoonstelling toont een selectie van deze ontwerpen en producten naast historische objecten.
Eén van de hoogtepunten van de tentoonstelling is de recente aankoop van Stedelijk Museum Breda van het Bokbier-affiche uit 1955 ontworpen door Jan Giesen (1900-1983).

Onafhankelijk brouwen in Breda: Big Belly, Bliksem en Frontaal
Daarnaast zijn de hedendaagse ontwerpen van de onafhankelijke Bredase brouwerijen Big Belly, Bliksem en Frontaal te zien.

Van traditie tot indie – Brouwen in Breda is te zien van 19 mei t/m 3 juni in NEXT, de museumfoyer en Lanzas. De tentoonstelling is vrij toegankelijk.

Tijdens de tentoonstelling organiseert het museum in het kader van de Week van het Nederlandse bier (25 mei-3 juni) een aantal proeverijen en gesprekken over bier in Breda.

Afbeelding:
Affiche bokbier Drie Hoefijzers Breda (detail), litho, 1955. Ontwerp: Jan Giesen (1900-1987). Collectie Stedelijk Museum Breda.

Over NEXT
NEXT is de projectruimte van Stedelijk Museum Breda. In NEXT organiseert het museum projecten en activiteiten in het kader van het participatieprogramma I.S.M. Breda. Daarnaast zijn er exposities, workshops, lezingen en educatieve programma’s voor scholen, groepen en bezoekers. NEXT is vrij toegankelijk en heeft dezelfde openingstijden als het museum.

Over het museum
Stedelijk Museum Breda is het museum voor erfgoed en geschiedenis van Breda en de omliggende regio. Daarnaast verzamelt en presenteert het museum beeldende kunst met het accent op digitale cultuur.

Voor meer informatie, interviews en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Stedelijk Museum Breda, Birgitte Birnie, e-mail: pers@stedelijkmuseumbreda.nl / telefoon: 076 529 9907.