Gesloten, morgen weer open vanaf 10:00

Café Lanzas


Geniet van een goede kop koffie, een Spaanse wijn of een bijzonder gebakje met goed uitzicht op het levensgrote schilderij ‘De overgave van Breda’ van Kees Maks. Het nieuwe café Lanzas bevindt zich in het monumentale gebouw van Stedelijk Museum Breda. Het café is voor iedereen toegankelijk, ook zonder het museum te bezoeken. 

Menukaart
Lanzas heeft een assortiment met merken die staan voor kwaliteit, duurzaamheid en fairtrade. Denk aan EARTH Water, Lemonaid en ChariTea. Daarnaast bieden we producten uit Breda, zoals de appeltaart van Banketbakkerij Van Haaren en bier van Bierbrouwerij Paoter Gustaaf. De volle Spaanse Rioja wijnen worden geïmporteerd door onze buren van Wijnbar Dames Pellens.

Lanzas serveert geen lunchgerechten. Daarvoor kun je terecht bij een van de vele horecagelegenheden in de directe omgeving.

Schilderij
Lanzas is genoemd naar de kopie van De overgave van Breda, van de Spaanse schilder Diego Velázquez. Het origineel hangt in het Prado Museum in Madrid. De bijnaam ‘Las Lanzas’ verwijst naar de lange lanzen, waarvan er ook een boven de leestafel hangt. Velázquez portretteerde zichzelf rechts van het paard.

Op het schilderij overhandigt Justinus van Nassau de sleutel van de stad aan de Spaanse legeraanvoerder Spinola. Op 2 juni 1625 eindigt daarmee het wurgende beleg dat acht maanden heeft geduurd. Het is de laatste grote overwinning van de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog.

De kopie in het café werd gemaakt door de Amsterdamse schilder Kees Maks. Maks werkte in 1903 acht maanden lang in het Prado aan deze kopie. Hij vouwde het doek dubbel om niet te veel ruimte in te nemen in het museum, de vouwnaad is nog steeds te zien. In 1978 schonk zijn weduwe het schilderij aan de gemeente Breda.

Praktische informatie

Openingstijden
dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur (gelijk aan het museum)
Locatie
links van de hoofdingang
Wifi
gasten kunnen inloggen op ons draadloos netwerk
Muziek
oude en nieuwe muziek van vrouwelijke jazzvocalisten