Gesloten, morgen weer open vanaf 11:00

Café Lanzas


Museumcafé Lanzas gesloten
Van maandag 16 t/m maandag 30 september wordt er hard gewerkt aan de herinrichting van dit gedeelte van het museum. Het café en de shop zijn daarom tijdens die periode niet toegankelijk voor publiek. Daarna heten we je van harte welkom voor een drankje of om lekker te neuzen tussen de designcadeau's en -snuisterijen.

Café Lanzas en de Museumshop, met o.a. boeken, originele cadeau-artikelen en ansichtkaarten, en bevinden zich in het monumentale gebouw van Stedelijk Museum Breda. Het café is genoemd naar De overgave van Breda van de Spaanse schilder Diego Velázquez. Een levensgrote kopie van dit wereldberoemde schilderij hangt aan de wand.

Menukaart
Lanzas heeft een assortiment met merken die staan voor kwaliteit, duurzaamheid en fairtrade. Denk aan EARTH Water, Lemonaid en ChariTea. Daarnaast bieden we producten aan uit Breda, zoals de appeltaart van Banketbakkerij Van Haaren en bier van Bierbrouwerij Paoter Gustaaf. De volle Spaanse Rioja wijnen worden geïmporteerd door onze buren van Wijnbar Dames Pellens. Lanzas serveert geen lunchgerechten.

Schilderij 
De naam 'Lanzas' verwijst naar De overgave van Breda, van de Spaanse schilder Diego Velázquez. Het origineel hangt in het Prado Museum in Madrid. De bijnaam ‘Las Lanzas’ dankt het schilderij aan de lange lansen, waarvan er ook een boven de leestafel hangt. Velázquez portretteerde zichzelf rechts van het paard.

Op het schilderij overhandigt Justinus van Nassau de sleutel van de stad aan de Spaanse legeraanvoerder Spinola. Op 2 juni 1625 eindigt daarmee het wurgende beleg dat acht maanden heeft geduurd. Het is de laatste grote overwinning van de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog.

De kopie in het café werd geschilderd door Kees Maks, een leerling van George Hendrik Breitner. Hij werkte in 1903 acht maanden lang in het Prado. Om daar niet te veel ruimte in te nemen, moest hij het doek dubbelvouwen. De naad is nog steeds te zien. In 1978 schonk zijn weduwe het schilderij aan de gemeente Breda.