In het spoor van de Nassaus

Groep 5-6

In het spoor van de Nassaus


Hoe was het leven aan het hof van de Nassaus van Breda? Wie waren de bewoners en hoe leefden ze? Hoe en wat aten ze? In welke vakken kregen de kinderen van de Nassaus les? Ook het leven buiten het kasteel wordt verkend: ontmoet de stadsbewoners, maak kennis met hun beroepen en ontdek welke rol het geloof in hun dagelijks leven speelt.


Onder begeleiding van een museumdocent bezoeken de leerlingen zelfstandig in groepjes de vaste tentoonstelling De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land met interactieve installaties, spelletjes, prikkelende opdrachten en vragen.

Programma

In dit programma voor groep 5 en 6 verkennen leerlingen het leven van de bewoners van het kasteel van Breda en de inwoners van de stad ten tijde van de Nassaus.

In de klas maken de leerlingen tijdens een voorbereidende les die door de eigen leerkracht wordt gegeven kennis met de familie Nassau uit Breda en maken ze aan de hand van een kleuropdracht alvast kennis met de bewoners.

Met de door hun ingekleurde kleurplaten van de bewoners bezoeken ze in Stedelijk Museum Breda de vaste tentoonstelling De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land. Onder begeleiding van een museumdocent gaan de leerlingen in groepjes op bezoek bij verschillende bewoners uit de tijd dat de Nassaus in Breda leefden.

Via prikkelende opdrachten, spelletjes en interactieve installaties gelinkt aan de bewoners leren ze over wat zich afspeelde in de stad. Zo test het ene groepje hun kennis van tafelmanieren en leren ze waarom er spreeuwenpotten aan de stadsmuren hingen. Het andere groepje ontdekt het verhaal van de wonderhostie en welke levenslessen verstopt zaten in de verhalen die de kinderen van de Nassaus lazen. Ook de gevonden dierenresten rondom het kasteel van Breda, de totstandkoming van de Grote Kerk van Breda en hoe Spinola zonder te vechten Breda veroverde komt aan bod.

Het museumbezoek wordt klassikaal afgesloten met een quiz, waarbij de leerlingen hun vergaarde kennis kunnen testen.

Praktisch

Het programma sluit aan bij de tijdvakken ‘Steden en staten’ en ‘Ontdekkers en hervormers’ en de Canon van Nederland.

Reserveren?

Wil je dit programma boeken of meer weten? Neem dan contact op met de medewerkers van educatie via (076) 529 99 08 of educatie@stedelijkmuseumbreda.nl.

    Museumschatjes

    Stedelijk Museum Breda is aangesloten bij Museumschatjes van Erfgoed Brabant. Met deze regeling kunnen scholen uit het primair onderwijs (groep 5-8) gratis naar het museum. Kijk voor meer informatie en aanmelding via Museumschatjes.