Dit is het oudste stadsgezicht van Breda en het oudste van een Nederlandse stad. Het is waarschijnlijk gemaakt tussen 1518 en 1520 door een schilder uit Antwerpen. Of misschien wel twee, want het landschap en de figuren lijken niet door dezelfde persoon te zijn geschilderd.
Op het paneel zie je middeleeuws Breda gecentreerd om de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Links van de kerk staat het Kasteel van de Nassaus. Rechts van de kerk zie je een kapel met torentje en eenvoudige huisjes: Het Begijnhof.
Dit schilderij maakte oorspronkelijk deel uit van een drieluik. Links en rechts zaten twee smallere schilderijen, de ‘deuren’ van het drieluik. Van het middelste schilderij is dit de bovenhelft, daarom zie je alleen het hoofd van de man en de vrouw.
Christus en de Samaritaanse vrouw bij de stad Breda, anoniem, ca. 1518-1520, olieverf op paneel | collectie Stedelijk Museum Breda; bruikleen Vereniging Vrienden Stedelijk Museum Breda, verworven met steun van de Vereniging Rembrandt, provincie Noord-Brabant en de Mastboom-Brosens Stichting
Blijf op de hoogte
Via onze nieuwsbrief