Gesloten, morgen weer open vanaf 10:00
I.S.M. Kielegats Carnaval Museum

t/m

As Wa Goade Gij?

Een van de creatiefste feesten op onze kalender moet toch wel carnaval zijn. Steeds weer dossen hordes mensen zich uit in feestelijke, gekleurde kleding en bouwen het hele jaar aan uitzinnige wagens en attributen voor de optocht. In lied en tekst worden actuele problemen op de hak genomen en alle waan van de dag mag even een paar dagen in de kast.

Samen met het Kielegats Carnaval Museum kijken we naar hoe dat er allemaal uitzag in Breda de afgelopen, pak m beet, honderd jaar. Het KCM begon met de verzamelwoede van een  particulier. Hein Thomassen, een fervent  carnavalsvierder, verzamelde  in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw alles wat los en vast zat. Zoon Rob, ook behept met het carnavalsvirus, nam deze taak in het begin van deze eeuw over. Zijn collectie groeide en groeide en al snel zocht Rob contact met de Stichting Bredase Carnaval Viering met de vraag of er interesse was om iets met zijn collectie te doen. Gaandeweg werd de behoefte aan een eigen Stichting echter groter, omdat de doelstelling van de collectioneurs verder reikte dan het gebied van de BCV. Groot Breda, dus ook Ginneken, Bavel, Teteringen etc. behoren tot het kerngebied van het KCM.

In afwachting van hun eigen ‘Hof Der Zotheid’, een vaste plek waar deze collectie te bewonderen zal zijn, is nu in de projectruimte weer een onderdeel te zien van hun enorme collectie. Dat wordt aangevuld met ingezonden foto’s en filmpjes van Bredanaars, die trots hun eigen kleding en medailles laten zien. Het KCM heeft als officiële doelstelling: “Het conserveren, exposeren, uitbreiden, verspreiden en uitdragen van het Bredaas Carnaval erfgoed en haar bijbehorende tradities in de ruimste zin van het woord, door alle daartoe geëigende middelen.” en wij zijn blij dat wij als I.S.M. daar een bijdrage aan mogen leveren. Carnaval is met recht een volksfeest geworden de vorige eeuw en onder zijn outfit is iedereen gelijk. Alaaf!

Stedelijk Museum Breda, projectruimte
Boschstraat 22, Breda