Vandaag open vanaf 10:00

t/m

Van traditie tot indie - Brouwen in Breda

19 mei t/m 5 juni 2018

Van traditie tot indie – Brouwen in Breda toont de ontwikkeling van De Drie Hoefijzers – de traditionele brouwerij van Breda – naast drie onafhankelijke hedendaagse Bredase brouwerijen: Big Belly, Bliksem en Frontaal.

Breda heeft een lange traditie op het gebied van bier brouwen. Eind 14e eeuw wordt er voor het eerst over ‘Bredaas bier’ gesproken. Bier werd in Breda gebrouwen, verhandeld en door velen gedronken. Ook vandaag de dag kent Breda een bruisende biercultuur: van een multinational als AB-InBev tot de kleine, experimentele bierbrouwerijen die in schuurtjes en zolderkamers nieuwe recepten ontwikkelen.

In 1538 wordt in de Boschstraat de brouwerij Den Boom gebouwd. De brouwerij krijgt de naam De Drie Hoefijzers. Het ‘Drie Hoefijzers-bier’ groeit uit tot hét bier van Breda.

De Drie Hoefijzers presenteerde de brouwerij en haar producten met verschillende reclameontwerpen. De tentoonstelling toont een selectie van deze ontwerpen en producten naast historische objecten. Eén van de hoogtepunten van de tentoonstelling is de recente aankoop van Stedelijk Museum Breda van het Bokbier-affiche uit 1955 ontworpen door beeldend kunstenaar Jan Giesen (1900-1983).

Daarnaast zijn de hedendaagse ontwerpen van de onafhankelijke Bredase brouwerijen Big Belly, Bliksem en Frontaal te zien.

Als onderdeel van de presentatie wordt tijdens de Week van het Nederlandse bier (25 mei-3 juni) een aantal proeverijen en gesprekken over bier in Breda georganiseerd.

Bierfestival en proeverij met ambachtelijke brouwers uit Breda
Proef de nieuwste creaties van Big Belly, Bliksem, Frontaal en Paoter Gustaaf. Drie Hoefijzers Klassiek is verkrijgbaar op fles.
Datum en tijd: zondag 3 juni van 10:00 - 19:00
Locatie: De Beyerd

Food pairings -  5 hapjes en 5 biertjes voor verrassende smaakcombinaties
Datum en tijd: dinsdag 29 mei van 19.00 – 21.00
Locatie: NEXT
Bijdrage: €15 euro per persoon. Je kunt je opgeven via vincent@stedelijkmuseumbreda.nl. Wees er op tijd bij, want er is plaats voor maximaal 20 personen.

Opening tentoonstelling Van traditie tot indie – Brouwen in Breda met panelgesprek over Brouwen toen en nu met Brouwerij Frontaal, Brouwerij Bliksem en de brouwingenieur van Drie Hoefijzers Klassiek.
Datum en tijd: dinsdag 22 mei van 17.00 –19.00
Locatie: NEXT. De opening is vrij toegankelijk.

Met speciale dank aan De Beyerd, Brouwerij Frontaal, Big Belly Brewing, Brouwerij Bliksem, De Hopmannen en Stichting Erfgoed Bierbrouwerij Drie Hoefijzers.

NEXT en de Beyerd
Toegankelijkheid