Nu geopend tot 17:00
De collectie onder de loep

CollectieLab

t/m

De collectie onder de loep

CollectieLab is een open platform voor het ontdekken en ontwikkelen van de Collectie Breda. In het lab worden unieke en bijzondere objecten uit het depot gepresenteerd.

De omvangrijke collecties van Breda zijn bij het publiek en deskundigen vrijwel onbekend. Welke verhalen zitten erachter? Waar komen de stukken vandaan? Wie maakten ze? Wie staan er op de schilderijen afgebeeld? 

Tegelijkertijd moeten de collecties goed verzorgd worden. Wat moet je doen om belangrijke stukken te behouden voor de toekomst? Hoe herstel je de schade door gebruik en slijtage? Wanneer is restauratie niet (meer) aan de orde? 

We betrekken het publiek actief bij het ontrafelen van de geheimen. Van een aantal collectiestukken brengen we het onderzoek en de restauratie in beeld. Op een aantal dagen kun je de restauratoren ook in het museum aan het werk zien.

Textielrestauratie: het vaandel uit de Barbarakathedraal 
Donderdag 4, vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober 2018 van 11:00 - 17:00 uur.

Volg de textielrestauratie van het vaandel uit de Barbarakathedraal (1869 - 1970) in Breda. De kathedraal werd ontworpen door Pierre Cuypers (1827 - 1921). Na restauratie zal het vaandel te zien zijn in CollectieLab: De verdwenen kathedraal van Cuypers van 13 oktober 2018 t/m 3 maart 2019.   

Het vaandel bestaat uit witte zijde en rode zijden zijbanen en een overslag met het opschrift 'Lauda. Sion. Salvatorem. In. Hymnis. Et. Cantaticis.' In het midden is een vierpas van applicatiewerk te zien met de voorstelling van een processie. Op de achterzijde zien we het gezicht op een stad. Prachtig geborduurde rozentakken omlijsten het geheel.

Textielrestaurator Marjolein Homan Free restaureert het vaandel van 11:00 -17:00 uur in CollectieLab.  Ze beantwoordt graag al je vragen.

Plan uw bezoek

Praktische informatie

Doelgroep
van jong tot oud
Locatie
begane grond
Gemiddelde tijdsduur
30 minuten
Toegankelijk
rolstoelvriendelijk