Vandaag open vanaf 11:00
De Collectie x Martin en Inge Riebeek

De Collectie x Martin en Inge Riebeek

t/m

De Collectie x Martin en Inge Riebeek

11 april 2020 - 3 januari 2021


Voor De Collectie x Martin en Inge Riebeek maakt dit kunstenaarsduo een selectie uit The Essential, een verzameling van meer dan 500 videoportretten. In de combinatie met objecten en schilderijen uit de vaste opstelling van het museum De Collectie komen uiteenlopende onderwerpen aan bod waaronder religie, liefde, oorlog, het klimaat en de positie van de vrouw.

Martin en Inge Riebeek vragen in de videoportretten aan personen uit 22 verschillende landen waar het in hun eigen leven echt om gaat. De antwoorden worden in één keer opgenomen. De personen lopen naar de camera, vertellen hun verhaal en verdwijnen uit beeld.

Andere ogen
De komende jaren nodigt het museum kunstenaars uit om te reageren op de vaste opstelling De Collectie – 450 jaar kunst en geschiedenis. Ze laten zich inspireren door objecten en schilderijen uit te verleden of nemen de onderliggende thema’s en verhalen als uitgangspunt. De bezoekers worden zo uitgenodigd om de collectie met andere ogen te bekijken en het verleden te verbinden met de wereld van vandaag.

Martin en Inge Riebeek
Martin en Inge Riebeek, beiden afgestudeerd aan de St.Joost Academie in Breda, werken sinds eind jaren negentig samen. In hun inmiddels omvangrijke oeuvre speelt het creëren van een ontmoeting en verbinding tussen mensen een belangrijke rol. Dat is zowel terug te zien in de interactieve installaties die ze maken – zoals Heaven at 4 a.m. (2003) voor een jeugdgevangenis of HELLO Future (2014) voor het station van Helmond – als in langdurig lopende filmprojecten als The Essential ­(2010-heden). 

Van 15 februari tot en met 23 augustus is een selectie van de videoportretten uit The Essential te zien in de tentoonstelling Martin en Inge Riebeek – Save Me From This Cold.

www.the-essential.nl

Beeld: still uit het videoportret van Valentina Basura (Berlijn) uit The Essential, Martin en Inge Riebeek.