Niels Lous – Denkbeelden

t/m 14 juni 2020

Niels Lous – Denkbeelden

Het komende half jaar is de binnenplaats omgetoverd tot een beeldentuin met sculpturen van Niels Lous (1939). De beelden van de Bredase beeldhouwer zitten vol beweging en expressie. Ze verbeelden grote thema’s zoals groeiprocessen in de natuur, de evolutie, of de dynamiek van het heelal. Vanaf 14 december is een verrassend overzicht van zijn werk vanaf de jaren '70 te zien.

Niels Lous op de binnenplaats

In de tentoonstelling Denkbeelden is voor het eerst een gevarieerde selectie met werk uit verschillende periodes en in diverse materialen bijeen gebracht. Van architectonische stalen sculpturen als Omloop (1985) tot het organische Intensiteit van hardhout (2013).

Lous is al meer dan 50 jaar beeldend kunstenaar. Hij ontwikkelde een eigen stijl, verwant aan Bauhaus en De Stijl. De strakke lijnen, het gebruik van eenvoudige vormen en primaire kleuren zijn nog steeds te herkennen. 

Denkbeelden

Niels Lous bouwt zijn sculpturen op uit geometrische elementen die hij systematisch herhaalt, of in elkaar vlecht. Aanvankelijk staat voor Niels Lous het onderzoek naar vorm en het materiaal centraal, in zijn latere werk wordt het filosofische aspect belangrijker. De thema's in zijn werk komen voort uit zijn gedachten, waarnemingen en herinneringen.

“Ik wil met eenvoudige vormen mijn belevingswereld uitdrukken.” - Niels Lous
Niels Lous

Niels Lous werkt en woont in Oosterhout. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten St.Joost in Breda (1958-1961), de Academie der Katholieke Leergangen in Tilburg (1961-1966) en de Koninklijke Academie voor Kunst Vormgeving in ’s-Hertogenbosch (1966-1968).

Niels Lous had solotentoonstellingen bij onder andere het Gerechtsgebouw Breda (1990), Rijksgebouwendienst in Eindhoven (1995), het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (1996). Hij nam deel aan diverse groepstentoonstellingen, waaronder recent Beelden aan de Schelde in Terneuzen (2013), en de Jubileumtentoonstelling Kunstkring bij Pulchri in Den Haag (2018). Daarnaast maakte Lous sculpturen in opdracht voor gemeenten en particuliere opdrachtgevers.

Werken in Breda

Wil je meer werk zien van Niels Lous? Op vijf minuten lopen van het museum kun je het ritmische Zig Zag (1986) in de Willem Merkxtuin en De Kiem (1976) aan de Claudius Prinsenlaan bekijken. Het beeld Evolutie (1972) aan de Graaf Hendrik III Laan symboliseert de verbinding tussen het oude en nieuwe gedeelte van de stad.

Publicatie

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt de publicatie: Niels Lous - Denkbeelden in het Nederlands en Engels met tekst door Piet Augustijn. Vanaf 12 januari 2020 verkrijgbaar in de museumshop. Prijs: € 4,95 (NL/EN).

Kunst op de binnenplaats

Niels Lous - Denkbeelden is onderdeel van Project Beeldplaats, een reeks beeldententoonstellingen op de binnenplaats van het museum. Elk jaar toont een beeldhouwer uit de regio bestaand werk. Op deze manier biedt Stedelijk Museum Breda een podium aan beeldhouwkunst van kunstenaars die een omvangrijk oeuvre hebben opgebouwd.

Deze tentoonstellingen worden afgewisseld met Project Binnenruimte, een serie waarbij elk jaar één kunstenaar in opdracht van het museum een nieuw werk maakt. In 2019 was dit Margot Zweers met de installatie Things seemed to be square.