Power to the Models - Curated by Jan Hoek

t/m 29 november 2020

Power to the Models - Curated by Jan Hoek

In Power to the Models draait fotograaf en curator Jan Hoek de machtsverhoudingen tussen fotograaf en model radicaal om. Niet de fotograaf, maar het model bepaalt het beeld. Jan Hoek wil de macht die een fotograaf heeft onderzoeken en ter discussie stellen. Power to the Models zet aan het denken over macht: zou die bij de fotograaf moeten liggen, of bij de mensen op de foto’s? De tentoonstelling laat een mogelijke toekomst zien waarin het model de fotograaf inhuurt en het beeld bepaalt, in plaats van andersom.

Jan Hoek (1984) vroeg elf mensen met uiteenlopende achtergronden om zichzelf te laten fotograferen op de manier zoals zij dat zelf willen. De keuze voor de fotograaf, de locatie, aankleding, visagie en presentatievorm liggen volledig bij het model. Hoek is curator van het project, maar de ideeën van de modellen zijn bepalend.

We zijn eraan gewend dat de fotograaf de voorwaarden bepaalt voor de modeshoot of de nieuwsreportage. De beelden die we in de media zien - of die nou van slumbewoners, sekswerkers of politici zijn - worden meestal gemaakt door fotografen uit het Westen. Overwegend wit, vaak man. Maar die machtsverhoudingen beginnen te schuiven, ziet Hoek.
Deze verschuiving is ook onderdeel van een bredere maatschappelijke en politieke discussie over macht: wie bepaalt wie er in beeld komt, en op welke manier? Doordat de beperkte blik van de fotograaf bepalend is, kunnen die beelden rolbevestigend of stigmatiserend zijn. Vaak doen ze geen recht aan de individualiteit en diversiteit van mensen. Om dat te doorbreken vroeg Jan Hoek mensen met een profiel dat vaak eendimensionaal in beeld komt, zelf het heft in handen te nemen.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling Power to the Models zien we o.a. Lotte van Eijk, die een instagram-account begon waarop ze als dik fotomodel een beeld van een vrouwenlichaam neerzet dat ze in de tijdschriften nooit tegenkomt. Model Bruin Parry heeft het syndroom van Down en is groot Michael Jackson-fan maar wat gebeurt er als hij zelf de ultieme foto van zichzelf mag organiseren? Een ander voorbeeld is Mohan Verstegen, die voor Defensie werkt en queer activist is. Het beeld dat hij van zichzelf laat zien, is een correctie op het geijkte beeld van een militair.

Podcast

Beluister de podcast Power to the Models van Stedelijk Museum Breda via Spotify, Soundcloud en iTunes. Dit is een podcast gemaakt door Anna Peeters voor Slowpony (in opdracht van Stedelijk Museum Breda).

Volgende stap voor Jan Hoek

Voor Hoek is dit project een volgende stap op een weg die hij al langer bewandelt. In 2015-2018 werkte hij aan het project New ways of photographing the new Maasai, waarvoor hij Maasai uit Kenia fotografeerde die in de stad wonen en er compleet anders uitzien dan de clichébeelden die we kennen. Bij het project Sistaaz of the Castle ging hij nog een stap verder, en deelde hij het auteursrecht van de foto’s met zijn modellen: transseksuele sekswerkers in Kaapstad.

Jan Hoek

Jan Hoek (1984) is kunstenaar en schrijver. Op zijn 24e startte hij een studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (Beeld en Taal). In 2012 studeerde hij af met de film Me & My Models. Zijn werk is in Nederland tentoongesteld in onder andere Foam, UNSEEN en bij zijn galerie Galerie Ron Mandos, internationaal had hij tentoonstellingen in Shenzhen (China), St. Petersburg (Rusland), Jakarta (Indonesië), Miami (U.S.), Istanbul (Turkijë), Londen (UK) en vele andere plekken. Daarnaast schrijft en fotografeert hij onder andere voor NRC Handelsblad, Het Parool, NRC.Next, Vrij Nederland, LINDA., Mister Motley en Vice. In 2013 kwam van Jan Hoek het boekje Marktplaatspoëzie uit met daarin de meest ontroerende advertenties die hij vond op Marktplaats.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt de publicatie: Power to the Model - Sticker Book in het Nederlands en Engels. Verkrijgbaar in de museumshop voor €9,50.