Vandaag open vanaf 11:00
(Un)Locked - kunst in isolement

(Un)Locked - kunst in isolement

t/m

De coronacrisis maakt van 2020 een jaar dat we niet snel zullen vergeten. In maart komt het leven plotseling tot stilstand. Ongemak, angst, onzekerheid, eenzaamheid en verlies, vatten in slechts enkele woorden samen wat de huidige Covid-19 pandemie met ons deed en nog steeds doet. Dagelijkse routines vielen weg en oude patronen werden los gelaten. De nieuwe situatie dwong mensen om hun leven onder de loep te nemen en meer focus te leggen op datgene wat nu eigenlijk echt belangrijk is. Er kwam meer aandacht voor de kleine dingen en de naaste omgeving werd herontdekt en meer gewaardeerd. Tegelijk brak er een periode aan waarin werd gezocht naar andere mogelijkheden en nieuwe kansen. 

Curator Ruth de Vos bracht voor de tentoonstelling (Un)Locked tien Bredase kunstenaars bijeen. Tijdens de lockdown in maart legden zij hun persoonlijke omstandigheden vast en documenteerden hun ervaringen, op een manier die bij hen past.

Gedwongen door de lockdown-beperkingen zochten de betrokken kunstenaars naar nieuwe strategieën om werk te maken: in hun directe omgeving, in de natuur, met alternatieve media of nieuwe methoden. Sociale media werden daarbij steeds belangrijker als plek om zich tot de ander te verhouden.

Ruth de Vos: “De diversiteit van het getoonde werk in (Un)Locked maakt het mogelijk om er voor iedereen iets in te herkennen. Zo bewijst de tentoonstelling ook hoe belangrijk kunst is, juist nu - om te delen, te verbinden en troost in te vinden.”

In het werk van de deelnemende kunstenaars zijn vijf thema’s te onderscheiden. En sommige werken passen in meerdere thema’s tegelijk.

Documenteren
Tijdens de eerste lockdown documenteerden kunstenaars hun beleving van de gebeurtenissen. Een mooi voorbeeld hiervan is het werk van Noortje Haegens die elke dag een foto nam van het uitzicht uit een raam in het trappenhuis van haar flat.

Experimenteren
De lockdown zorgde voor beperkingen in het dagelijkse functioneren. Voor veel kunstenaars betekende dit zoeken naar nieuwe manieren om werk te maken. Het zorgde ervoor dat zij aan de slag gingen met een ander medium dan ze gewend zijn of kozen voor een andere werkwijze. Suzanne Jongmans bijvoorbeeld, die nu ze niet langer in de gelegenheid was om met modellen te werken, daarom zichzelf als model gebruikte. 

(Terug naar de) natuur
Doordat de bewegingsvrijheid enorm is ingeperkt tijdens de lockdown ontdekten velen hun eigen buurt (opnieuw). Met name de natuur in de directe omgeving werd een plek voor uitstapjes en ontspanning. Ageeth Boermans legde in haar schilderijen de mooie plekken in de natuur vast die ze op haar dagelijkse hardlooproute tegenkwam.

Delen en verbinding
Het internet werd de manier om met elkaar in contact te blijven en te steunen. Niet eerder werd zo duidelijk hoe afhankelijk we zijn geworden van technologie. Vanwege de sluiting van de instellingen werd het internet de plek om bezoekers via digitale openingen en rondleidingen bij  tentoonstellingen te ontvangen. Iris Bouwmeester deelde gedurende 72 dagen 64 tekeningen op Facebook waar enthousiast op gereageerd werd door haar volgers.

Troost
Voor veel mensen vormt kunst een mogelijkheid om te ontsnappen aan de soms angstige en onzekere werkelijkheid. Maar kunst kan ook troost brengen in de herkenning van de gedeelde ervaring. Bodil Havermans legde haar eigen ervaringen met gedwongen thuiszitten vast in een videoproject. 

Niet voor iedere kunstenaar gaat zonder meer op dat de coronaperiode een productieve tijd is geweest. Voor veel kunstenaars was (en is) het een onzekere periode, waarin inkomsten zijn weggevallen. Vanuit dit oogpunt is het daarom van groot belang kunstenaars te steunen in deze tijden.

Aan (Un)Locked werkten mee:
Noortje Haegens, Iris Bouwmeester, Josine Vissers, Lise Sore, Suzanne Jongmans, Bodil Havermans, Jacqueline Baselier, Pim Steinmann, Ageeth Boermans en Wouter van der Giessen

SBK Kunstuitleen & Galerie Breda ontwikkelde rondom (Un)Locked een satelliettentoonstelling met werk van Judith Kuipers, Ageeth Boermans, Wiesje Peels en Trijntje Keijser.

Meer informatie is na te lezen op sbk.nl/breda