Vandaag open vanaf 10:00

Voor gezinnen

Kunstprogramma
‘DIY caleidoscoop - Kijkje in de oneindigheid'!

Tijdens de laatste week van de zomervakantie organiseert het museum elke middag het kunstprogramma ‘DIY caleidoscoop - Kijkje in de oneindigheid' voor de jongste bezoekers van het museum. Met dit programma verkennen kinderen het thema oneindigheid.

In projectruimte NEXT maken kinderen onder begeleiding van een museumdocent hun eigen caleidoscoop: als je erdoorheen kijkt wordt je omgeving opgedeeld in kleine deeltjes die oneindig worden weerspiegeld.

De zelfgemaakte kijkers kunnen in NEXT meteen gebruikt worden in de ‘Oneindige experimenteerhoek’. Ook is er een reuze caleidoscoop om mee te spelen en kunnen bezoekers een 'Oneindige selfie' maken.

Daarnaast kunnen kinderen met hun caleidoscopen een speciale route door het museum volgen die eindigt bij de tentoonstelling ‘True Beauty - Op de grens van kunst en wetenschap’. Daar kunnen kinderen (samen met hun vaders, moeders, opa’s en oma’s) op een speelse manier ontdekken wat oneindigheid nu eigenlijk is.

Meedoen? Meld je dan bij de receptie van het museum.

Kunstkijkpuzzel (4 tot 7 jaar)

Voor de jongste museumbezoeker is er de Kunstkijkpuzzel. Kinderen krijgen een kijk-kaart en gaan op zoek naar beeld- en associatiefragmenten in de tentoonstelling Van kasteel tot station. Een paar werken zijn uitgelicht. De kinderen leren goed te kijken waar het beeld bij hoort. Als ze alle kunstwerken hebben gevonden kunnen ze bij de receptie een cadeautje ophalen.

Kunstkijkroute (8 tot 14 jaar)

Een speurtocht door het hele museum. Kinderen kiezen zelf werken uit de tentoonstellingen en gaan die onderzoeken. Op zoek naar een schilderij, film, standbeeld, portret, foto of kostuum ontdekken kinderen de historische voorwerpen en kunstwerken in het museum. Ze krijgen bij de receptie een do-it-yourself boekje met vragen en opdrachten die aansluiten bij de uitgekozen werken. Ze ontdekken zo het hele museum en maken daarbij kennis met de thema’s van de tentoonstellingen.

Nassauwandeling (voor gezinnen)

Een speurtocht door zowel het museum als het centrum van Breda. Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, is door Filips II ontvoerd en hij houdt hem gegijzeld aan het Spaanse hof. Stiekem neemt hij contact op met zijn vader en laat geheime codes achter.

Bij de receptie kun je een speurtocht meenemen met vragen en opdrachten bij verschillende objecten in het museum en de stad. Door de vragen te beantwoorden verzamel je de codes die Filips Willem heeft verspreid. Volg de route en kom daarna terug in het museum om de code die je hebt gevonden te kraken. Heb je de geheime locatie van Filip Willem gevonden? Dan krijg je bij de balie een cadeautje.

True Beauty: oneindigheid (alle leeftijden)

Bij de tentoonstelling ‘True Beauty - Op de grens van kunst en wetenschap’ kunnen kinderen en families op een speelse manier ontdekken wat oneindigheid is. Oneindigheid is ingewikkeld en moeilijk te begrijpen. Wat stel je je voor bij iets wat nergens begint of eindigt? Wetenschapsjournalist Stephan van Duin schreef een korte uitleg over oneindigheid. De beroemde korte film The Powers of Ten neemt je mee van de allerkleinste deeltjes naar het zonnestelsel. En je kunt zelf aan slag gaan. Maak een selfie in de oneindige spiegel. Er is een grote magnetische puzzelwand met stukjes die altijd passen. Als je de puzzel namaakt, ontdek je zelf hoe dat komt. Je kunt ook een Möbiusband knutselen (dat is een papieren achtbaan zonder voor- en achterkant). Alles wat je maakt, mag je natuurlijk mee naar huis nemen.