Vandaag open vanaf 11:00

Voor gezinnen

Familieroute Sef Peeters - Zwaar als een vogel 

t/m 14 juni 

Loop gezellig met het hele gezin door de tentoonstelling en laat je gidsen door de kleinkinderen van Sef Peeters! In een speciaal boekje voor families - te vinden bij de ingang van de tentoonstelling - delen Jan en Lena weetjes over en herinneringen aan hun opa Sef Peeters. In het boekje staan vragen en opdrachten voor bij de kunstwerken die filosofisch van aard zijn. 

Foto: Marian Schutte

Met je hoofd in de Wolken  

t/m 14 juni Wolken maken, inkleuren en ophangen! 

In de foyer kunnen kinderen (en hun ouders of grootouders) aan de slag met de ‘wolkenwand’. Die hebben we gemaakt omdat wolken regelmatig voorkomen in de tentoonstelling en in het werk van Sef Peeters. Peeters werkte ook veel met woorden en letters. Dat kunnen kinderen in de foyer ook doen! Er liggen letters van de woorden ik, jij, mooi, rood, lief, echt, angst en lijf. Letterwerkjes kun je op het prikbord prikken of als aandenken mee naar huis nemen. 

Foto: Ramon Mangold

Kunstkijkpuzzel (4 tot 7 jaar) 

Voor de jongste museumbezoeker is er de Kunstkijkpuzzel. Kinderen krijgen een kijk-kaart en gaan op zoek naar beeld- en associatiefragmenten in de tentoonstelling De Collectie. Een paar werken zijn uitgelicht. De kinderen leren goed te kijken waar het beeld bij hoort. Als ze alle kunstwerken hebben gevonden kunnen ze bij de receptie een cadeautje ophalen. 

Kunstkijkroute (8 tot 14 jaar)

Een speurtocht door het hele museum. Kinderen kiezen zelf werken uit de tentoonstellingen en gaan die onderzoeken. Op zoek naar een schilderij, film, standbeeld, portret, foto of kostuum ontdekken kinderen de historische voorwerpen en kunstwerken in het museum. Ze krijgen bij de receptie een do-it-yourself boekje met vragen en opdrachten die aansluiten bij de uitgekozen werken. Ze ontdekken zo het hele museum en maken daarbij kennis met de thema’s van de tentoonstellingen.

Nassauwandeling (voor gezinnen)

Een speurtocht door zowel het museum als het centrum van Breda. Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, is door Filips II ontvoerd en hij houdt hem gegijzeld aan het Spaanse hof. Stiekem neemt hij contact op met zijn vader en laat geheime codes achter.

Bij de receptie kun je een speurtocht meenemen met vragen en opdrachten bij verschillende objecten in het museum en de stad. Door de vragen te beantwoorden verzamel je de codes die Filips Willem heeft verspreid. Volg de route en kom daarna terug in het museum om de code die je hebt gevonden te kraken. Heb je de geheime locatie van Filip Willem gevonden? Dan krijg je bij de balie een cadeautje.