Nu geopend tot 17:00

Voor gezinnen

Brakken in Aktie: leuke activiteiten voor kinderen in het museum! (alle leeftijden)

Workshop Demoji.pro   In samenwerking met Graphic Matters

Vakantie! Dus hoog tijd om weer naar het museum te gaan! In de schoolvakanties organiseren we steevast leuke activiteiten voor kinderen. In de herfstvakantie gaan we aktie voeren, in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis en onze tentoonstelling Breda in Aktie die daarop aansluit.

Maak je eigen poster!
Willen zij mooie woorden laten zien of juist hun ongenoegen uiten over onderwerpen waar zij het niet mee eens zijn ? Museumdocenten gaan met de kinderen in gesprek over verschillende vormen van demonstreren en aktie voeren. Hun boodschappen en protesten gaan ze omzetten in posters. De installatie Demoji.pro helpt de kinderen bij het ontwerpen van hun eigen posters. De bedenker van Demoji.pro, Mantas Rimkus (in samenwerking met Lava Design Studio en Lava Lab) bedacht emoji’s die er echt toe doen en de minder leuke dingen in de wereld via afbeeldingen communiceren, zoals oorlog, honger, milieuproblemen. De installatie stond eerder al bij het tweejaarlijkse, internationale grafisch ontwerp festival Graphic Matters. Met behulp van sjablonen van kritische emoji, stencils en dikke stiften laten de kinderen (en hun (groot)ouders) hun boodschappen achter op de posters.  Natuurlijk hangen we de posters ook echt op, die plaatsen we op borden aan de hekken, op de binnenplaats en tegen de ramen. 

Meedoen?
Kinderen kunnen gratis meedoen aan deze activiteit in onze projectruimte NEXT.
De workshops vinden plaats van zaterdag 13 oktober t/m zondag 21 oktober van 13.00 tot 16.00, m.u.v. maandag 15 oktober. 
Kom je met een groepje groter dan acht personen? Laat het ons dan weten via educatie@stedelijkmuseumbreda.nl of bel met 0765299900 Beeld: Rosa Meininger

Kunstkijkpuzzel (4 tot 7 jaar)

Voor de jongste museumbezoeker is er de Kunstkijkpuzzel. Kinderen krijgen een kijk-kaart en gaan op zoek naar beeld- en associatiefragmenten in de tentoonstelling Van kasteel tot station. Een paar werken zijn uitgelicht. De kinderen leren goed te kijken waar het beeld bij hoort. Als ze alle kunstwerken hebben gevonden kunnen ze bij de receptie een cadeautje ophalen.

Kunstkijkroute (8 tot 14 jaar)

Een speurtocht door het hele museum. Kinderen kiezen zelf werken uit de tentoonstellingen en gaan die onderzoeken. Op zoek naar een schilderij, film, standbeeld, portret, foto of kostuum ontdekken kinderen de historische voorwerpen en kunstwerken in het museum. Ze krijgen bij de receptie een do-it-yourself boekje met vragen en opdrachten die aansluiten bij de uitgekozen werken. Ze ontdekken zo het hele museum en maken daarbij kennis met de thema’s van de tentoonstellingen.

Nassauwandeling (voor gezinnen)

Een speurtocht door zowel het museum als het centrum van Breda. Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, is door Filips II ontvoerd en hij houdt hem gegijzeld aan het Spaanse hof. Stiekem neemt hij contact op met zijn vader en laat geheime codes achter.

Bij de receptie kun je een speurtocht meenemen met vragen en opdrachten bij verschillende objecten in het museum en de stad. Door de vragen te beantwoorden verzamel je de codes die Filips Willem heeft verspreid. Volg de route en kom daarna terug in het museum om de code die je hebt gevonden te kraken. Heb je de geheime locatie van Filip Willem gevonden? Dan krijg je bij de balie een cadeautje.