Vandaag open vanaf 11:00

Voormalig Oudemannenhuis

Image: Stedelijk Museum Breda. Foto door Jeroen Jongeneelen (studio RAW)

Symbool voor het verhaal van de stad

Breda is een passantenstad van studenten, forenzen en toeristen. Mensen komen en gaan en laten allen iets achter. Eigenlijk is er in al die jaren niets veranderd. De geschiedenis van het museum is exemplarisch voor die van Breda: de vele passanten zorgen voor een veelkleurige historie. Breda maakte al werk van diversiteit nog voordat het hip werd. Ons verleden is daarmee actueler dan ooit. Dat zie je terug in ons gebouw.

Stedelijk Museum Breda is gevestigd in het Oudemannenhuis, ook bekend als De Beyerd. Een van de oudste gebouwen van Breda fungeerde eeuwenlang als gasthuis voor oude mannen, daklozen, zieken en passanten. Het pand staat symbool voor het ontstaan van de stad en de groei tot vitale verbindingsstad.

Passanten, daklozen en zieken

Ons geheel vernieuwde museum is dus ook het oudste hotel van Breda. Een gebouw dat al in 1246 wordt genoemd in een schenking van Godfried van Schoten – de Heer van Breda - aan het ‘Hospitali de Breda’. Passanten, pelgrims en daklozen vinden er een plaats om te slapen en te eten.

Het huidige aanzicht van De Beyerd is veel jonger. In 1643 krijgt het pand een nieuwe voorgevel. De twee bekendste oude mannen van de stad - Thijs en Geert - werden vereeuwigd op de hardstenen toegangspoort. In de zestiende en zeventiende eeuw worden pestlijders ondergebracht in De Beyerd. Daarna is het een ‘dolhuis’ voor geesteszieken.

Cultureel centrum en museum

Tot 1954 wordt het Oudemannenhuis bevolkt door - het is te raden - oude mannen. In de levendige en deftige Boschstraat stonden de bewoners pratend en rokend tegen het hek geleund. Op fatsoenlijk schoeisel, want het is voor heren not done om klompen te dragen in de stad. Een ander bijzonder gebruik: de oude mannen eten met z’n vieren tegelijk uit een bord.

Toen de bewoners waren vertrokken, werd De Beyerd omgevormd tot een cultureel centrum. Vanaf het begin van deze eeuw was het eerst Graphic Design Museum en vervolgens MOTI, Museum of the Image. Op 1 januari 2017 gingen Breda’s Museum en MOTI samen in Stedelijk Museum Breda.